Close search

5-дневна диета за пречистване на черния дроб

5-дневна диета за пречистване на черния дроб Грижата за здравословното състояние на черния дроб определено се отразява на физическото ни здраве Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Грижата за здравословното състояние на черния дроб определено се отразява на физическото ни здраве и самочувствие. 

Начин да помогнем на този жизненоважен орган е от време на време да предприемаме детоксикираща диета, която да го освободи от излишните мазнини, натрупан стар холестерол, жлъчни камъни, токсини.

Пречистващата диета трябва да се превърне в задължителен прийом на поведение, при продължителен прием на медикаменти, злоупотреби с алкохол и храни. Полезна е при уседнал начин на живот и постоянен стрес за зареждане и тонус.

Детоксикиращата диета е и необходима подготовка, когато сме решили да преминем към здравословно хранене. Здравословното хранене пък е задължително след подобна диета за постигане на оптимални резултати по отношение на метаболизма, храносмилането, укрепването на имунната система или дори само отслабването.

При подобни режими на хранене се цели постигане на детоксикация на организма, който е заложен на организма процес за неутрализиране и отделяне на токсини от жизненоважни органи и системи, получени при функционирането им, като дебело черво, черен дроб, бъбреци, бели дробове, кожа, лимфна система. В този смисъл, детокс диетите и здравословното хранене представляват мярка за профилактика на редица болестни състояния.

При съвременния начин на живот често натоварваме черния си дроб извънредно. Реално неговата възраст при мнозина надхвърля календарната по рождение. Ежедневно с храната си поглъщаме хиляди вредни субстанции. Само в питейната вода са засечени над 700 такива. 

Допълнително при отглеждането на плодовете и зеленчуците са използвани пестициди и други химикали, при животните – хормони и антибиотици. Храната, която ядем е технологично преработена, замразявана, размразявана. При всеки един такъв процес се получава образуване на опасни за здравето съединения, с които нашият организъм, и конкретно черен дроб, трябва да се справи.

1. Подготовка

Удачно е пречистващата диета на черния дроб да се прави след детокс режим на дебелото черво. Така и полезните вещества от здравословното меню ще стигнат до организма по-бързо и гарантирано. Когато колонът е задръстен от натрупани маси, токсините от тях ще преминават от стените на червата в кръвообращението и диетата ще е безсмислена.

2. 5-дневна пречистваща черния дроб диета

Следващата диета е една от най-популярните в света. Тя е съставена от д-р Ричард Шулц. При период от пет дни тя включва 2 дни суровоядство и 3 дни прием само на прясно приготвени сокове. По-добър ефект се постига, когато се прави изцяло само на сокове, но това е непосилно за всички.

  • В основата на диетата са 4 стъпки:

След ставане от сън и тоалет – се изпива една цяла водна чаша чиста вода;
Час по-късно се приема следния прясно приготвен сок: изстискват се на блендер някакъв цитрусов плод или ябълка или грозде, един лимон, скилидка чесън. Прибавят се супена лъжица суров зехтин и кубче джинджифил. Всичко това се разрежда с 230 мл вода след смилането му. След изпиването на сместа, може да се отпие малко чист сок за освежаване на устата.
15 минути по-късно се приемат 2 чаени чаши детоксикиращ чай.
Важно е 3-6 пъти да се вземат по 2 капки детоксикираща тинктура.

  • Ден първи

Един час след приема на сока и минимум час преди обед трябва да се хапне суров плод или зеленчук, актуален за сезона. Ако предпочитате може да ги консумирате под формата на пюре или сок, условието е да не ги смесвате – избирате или плод, или зеленчук.

По време на самия обед вече хапвате сурови зеленчуци, под формата на салата например, но без дресинг. За овкусяване може да използвате суров зехтин и лимон или натурален ябълков или винен оцет със свежи подправки като магданоз, копър, риган.

През деня можете да ядете, толкова пъти колкото се почувствате гладни – но само сурови зеленчуци.

За вечеря хапвате плод или изпивате плодов сок или смути.

  • Ден втори до четвърти

След обичайния сутрешен микс пиете разредени сокове и билкови чайове, колкото пъти изпитвате нужда от тях. Опитайте се да приемете минимум 3,5 – 4 литра течности на ден.

Добре е през този период да се приема повече калий. Картофите са един от най-богатите растителни източници на калий. Съдържа се в тяхната по-външна част. За целта от полза е следният бульон: обелете дебело няколко предварително добре измити картофа; сварете обелките заедно с други зеленчуци на вкус, като моркови с коричката, целина, цвекло включително и горната листна част, пресен магданоз, много лук и чесън (над 50 скилидки); оставете сместа да къкри на котлона на тих огън в продължение на 40-60 минути при затворен капак. Водата трябва да е предварително филтрирана.

След като свалите от огъня отстранете зеленчуците, охладете бульона и пийнете. Сипете останалото в затворен стъклен съд в хладилника за следващите дни.

  • Ден пети

Прави се същото като ден първи.

3. Алтернативен вариант

За тези, на които им е трудно или непрепоръчително да се подложат на подобно гладуване, д-р Шулц предоставя алтернативна детокс диета, с която се постига 70-80% от ефекта на основната. Само като част от обичайното ви меню консумирайте по една купа сурово, настъргано цвекло, подправено със зехтин и лимонов сок в продължение на месец.

Препоръчително е и да приемате ежедневно от чая и бутилка от тинктурата.

  • Пречистващ чай

Такъв чай можете да вземете от всяка предпочитана билкова аптека. Няма конкретна марка. Основната билка, за да се постигне детоксикация на черния дроб, е корен от глухарче. Чаят може да съдържа още джинджифил, карамфил, канела, корен от репей и хвощ.

Препоръчително е по две чаши чай да се изпият 15 минути след сутрешния фреш и след бульона. През останалата част на деня можете да пиете колкото искате, важното е да консумирате чая, тъй като той оптимизира ефектите на диетата. Може да подслаждате чая с натурален мед или истински кленов сироп.

Чаят, освен това, облекчава дискомфорта от диетата и чувството на гадене, ако такова се появи.

  • Пречистваща тинктура

Тинктурата е ключов елемент в диетата, тъй като съдържа вещества, които подпомагат възстановяването на черния дроб. Освен това, благодарение на нея се редуцира лошия холестерол в кръвта.

Основните билки, които съдържа, са: магарешки бодил, корен от глухарче, пикрориза (индийски бял трън), артишок или листа от цвекло.

Към тях допълнително могат да са добавени пелин и черен орех.

Тинктурата се приема 3-6 пъти дневно, до приключване на опаковката.

Тинктурата също може да се закупи като готов продукт от билковите дрогерии.

Източник: puls.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност