Close search

5 основни правила за здравословен живот

5 основни правила за здравословен живот 5 основни правила за здравословен живот Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Важно е да се храним добре, за да изглеждаме и да се чувстваме добре. Освен че трябва да залагаме на полезни продукти, трябва и да ги приготвяме по здравословен начин (на пара, варени, печени без мазнина). Според специалистите има 5 базови правила, които могат да ни помогнат.

Избирайте натурална храна. Правилното хранене започва с употребата на някои базови продукти - пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, полезни мазнини и източници на растителни протеини. Можете да включите в менюто си още овесени ядки, кафяв ориз, макаронени изделия от твърда пшеница или многозърнест хляб, кекс с ядки и други храни, съдържащи целулоза. Има я още в плодовете (ябълки, портокали, ягоди, сливи, нектарини) и зеленчуците (зелените салати, зелен боб, грах, нахут). Акцентът трябва да бъде поставен върху натуралността - консумирайте храните по възможност в натурален вид, колкото се може по-малко обработени. 

Консумирайте продукти, богати на желязо. Представителките на нежния пол не уважават много този елемент и той почти отсъства от менюто им. За да си го набавите, заложете на постното червено месо, черния дроб, спанака, бадемите, лещата.

Не се увличайте по протеините. Те действително са важна част от всяко здравословно меню, но ако прекалите с приема на животински протеини, можете да си навредите - организмът губи от калция и с времето това може да доведе до понижена плътност на костите и остеопороза.

Пийте по-малко кафе. Кофеинът влияе на хормоналния баланс и води до загуба на калций. Ограничете се до една чашка на ден, ако успете да го замените с чай, ще бъде наистина чудесно!

За по-здрави кости. Можете да постигнете това като консумирате продукти, богати на калций и магнезий, с добавяне към тях на витамин D. Най-добри източници на калций са млечните продукти, зелени листни зеленчуци, овесени ядки, пълнозърнести продукти, тофу, зелен боб, чесън. За по-доброто усвояване на калция лекарите препоръчват да го приемате с магнезий (зелените листни зеленчуци, сокове от летни плодове, броколи, краставици, зелен боб, тиквени семки, лен, слънчогледови семки). Витамин D ще получите за около половин час отдих под слънчевите лъчи или храни (скариди) и хранителни добавки.

Източник: jiveizeleno.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност