Close search

Червеното месо - предимства и недостатъци

Червеното месо - предимства и недостатъци Червеното месо - предимства и недостатъци Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

То често се нарича и "червено месо". В миналото е било основната храна на старите културисти, които са го консумирали в "промишлени количиства" (до 2 кг на ден). И наистина е доказало своята ефективност. Но освен предимства, има и недостатъци пред другите два вида месо (от птици и риба). 

Предимствата му се крият в по-голямото количество креатин, които съдържа. Един килограм качествено месо може да съдържа 4-5 грама креатин. Недостатъците му се крият в качеството на мазнините, които съдържа. В червеното месо преобладават наситените мазнини, които повишават "лошия" холестерол в кръвта и могат да ви докарат проблеми със сърдечно-съдовата система. Начинът за предпазване е следният: винаги отстранявайте сланината от месото, тъй като почти всички "боклуци" се съдържат именно в нея. А самото месо приготвяйте без допълнителна мазнина -така ще изтекат и останалите излишни мазнини от него.

Видове червено месо

Сега ще стане въпрос за тези видове месо от бозайници, които могат да свършат работа на билдерите и се предлагат на нашия пазар. Тези меса съдържат качествени белтъчини, относително малко мазнини и някои полезни витамини и минерали. Трите най-популярни у нас меса са телешкото, свинското и агнешкото.

телешко и говеждо
- разликата между двете е минимална. За предпочитане е да използвате телешко, тъй като е по-младо и крехко. То е добър избор за покачване на маса - с ниско съдържание на мазнини и добър източник на витамини от група В. За съжаление цената му на пазара е височка, но пък си заслужава. Има добри вкусови качества и е идеално за приготвяне печено на скара или във фурна. Все пак внимавайте - ако забележите сланина, непременно да я махнете!

свинско
- безспорно най-популярното на пазара и според мен - незаслужено пренебрегвано. Може би сте се стреснали от таблицата в началото на страницата - ако е така, сега се успокойте. Данните там са за месо с повечко сланинка. А сега в магазините се предлагат чудесни мръвки свинско, които почти не отстъпват на телешкото и имат едва 4-5% мазнини. Наистина, отдели ли се от сланината, свинското става чудесно месо за покачване на маса. Може да се приготвя с варене, печене или пържене без мазнина - както ви харесва. Цената му не е висока, така че може да се насочите към него - действайте! И да махате сланината!

агнешко и овче
- те са близки по състав и не са чак толкова толкова ефективни за културистите. Съдържат относително малко витамини и микроелементи в съчетание с повечко мазнини. Затова рядко се използват като основен източник на белтъчини. Вкусовите им качества обаче са добри, особено като се отстрани лойта. Често се приготвят със задушаване. Решите ли да ядете такова месо, сгответе го така, че излишната мазнина да излезе от него. Задължително преди това отстранете лойта. Освен посочените три вида, можете да използвате и козе и заешко месо. По принцип те са много качествени, чисти откъм мазнини и с приятен вкус. Лошото е, че тези меса не са много популярни на пазара. Но ако животновъдството е част от домашното ви стопанство и отглеждате зайци и кози, нападайте! А разполагате ли с дивеч (сърни, елени, диви зайци и др), нападайте гисъщо! Те са с отлични качества и малко мазнини. Но не забравяйте и другите основни видове месо. Вижте информация за птичето месо и за месото от риба.

Източник: kak-da.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност