5-те най-добри храни при болки в ставите
Всяка става е запълнена със синовиална течност, която образува възглавници и подхранва хрущяла. Неправилното хранене, възрастта и генетиката могат да спомогнат за разпадането на синовиалната течност и увреждане на хрущяла. Затова е важно какви храни ще подкрепят здравето на ставите.
Колегите от lekuva.net ни предлагат 5 храни, които подкрепят здравето на ставите. Ето ги и тях:
Зехтин
Изследователи от Университета в Катания, Италия добавят екстра чист зехтин към хранителния режим на плъхове, които са имали нараняване на ставата.
След осем седмици тези плъхове имат значително по-високи нива на лубрицин, протеин в синовиалната течност, който защитава хрущяла и служи като смазка, в сравнение с животни, хранени стандартно. Добавяйте зехтин към салатата си.
Кефир
Това култивирано мляко доставя множество здравословни бактерии, включително и един щам, наречен L. casei. В едно проучване участниците получили дневна доза от L. casei за два месеца.
В края на изследването те са имали по-ниски нива на възпалителни маркери и по-малко скованост на ставите от плацебо групата. Кефир можете да си поръчате и по интернет.
Портокали и лимони
В едно проучване пациенти с остеоартритна болки в коляното, които са яли ежедневно портокали и лимони за осем седмици отчитат спад на болките в коляното и имат по-ниски нива на възпалително съединение от тези в групата, които са на плацебо.
Ефектът се дължи на биофлавоноидите в цитрусовите плодове. Използвайте цели портокали в шейкове, за да получите максимално съдържание на биофлавоноиди.
Сьомга или друга мазна риба
Тези риби са звездни източници на омега-3 мастни киселини.
Проучванията с омега-3 добавки показват, че тази мазнина задейства поредица от ключови реакции, които водят до по-малко възпаление на ставите, особено при тези, които страдат от артрит.
Куркума
При хората с остеоартритни болки, получавали екстракт от куркума в продължение на шест седмици болките са намалели значително.
Това е, защото куркумата е богата на мощен антиоксидант, наречен куркумин, който може да намали количеството на възпалителните съединения в хрущялните клетки.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook