Close search

Познатите непознати Морски краставчики

Познатите непознати Морски краставчики Малко повече за Морските краставчики Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Cucumaria japonica (Sea cucumber) е представител на семейство Holothuroidea (Мешести). Те наброяват повече от 1100 вида и обитават топлите морета и океани от повече от 540 милиона години. 

На цвят са различни - черни, кафяви, маслено зелени, като размерите им варират от 3 см. до 100 см. Нямат скелет и наподобяват червей, но запазват пентарадиална симетрия (както при морската звезда). Някои имат сферична форма. Всички са снабдени със смукала около устата, които освен за прикрепване са и част от васкуларната им система, която е импрегнирана от калциеви плочки. Мешестите са еднополови същества и имат само една гонада. Преминават през няколко стадия на метаморфоза за да достигнат зряла форма, която живее от 5 до 10 години. Нямат централна нервна система, и имат само пръстен от нервни рецептори около основата на смукалата си. Хранят се с планктон и така участват в запазването на екоравновесието.

От древността се използват като храна със ценни качества от народите на Азия, Япония и САЩ. Служи и като афродизиак.

Месото на морската краставица съдържа вит. С, В1, В2, В12 и микроелементи - калций, фосфор и хлориди. Тя изработва тритерпенови гликозиди, което е характерно за растенията и много рядко за животни, наречени кукумариозиди. 

Тези биологично активни вещества имат доказани антимикотични, антибактериални и антитуморни ефекти. В Китай наричат морската краставица - морския женшен.

Поради богатото си белтъчно съдържание Морската краставица се използва за храна - след улов се изчиства от вътрешностите, сварява и след това изсушава или се консервира.

Прилага се и във ветеринарната медицина в лечението на различни заболявания при животните - ентерити, хепатити при кучета, чума и други.

В интегративната медицина се разработват експериментални методи за приложението й в лечението на онкологично болни за възстановяване на имунитета.

Снимки: wikimedia.org

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност