Close search

500 прасета на година създава първата в света фабрика за клониране

500 прасета на година създава първата в света фабрика за клониране Първата в света фабрика за клониране в Китай създава по 500 прасета на година Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Клонирането на животни някога беше тема табу – но не и в Китай, където фабрика в Шенжен клонира по 500 прасета всяка година. Фермата, управляван от компания на име BGI, имплантира около две прасета на ден с клонирани ембриони. 

Клонове и клонинги на клонингите биват отглеждани, за да се използват за тестване на нови лекарства. Това се случва в една преустроена фабрика за обувки, която работи заедно с голяма машина за обработка на генетично секвениране.

Заводът на BGI е най-голямата в света фабрика за клониране на прасета, но методите им са по-малко сложни, отколкото при сходни съоръжения по целия свят. Вместо да използва машини, BGI използва човешката енергия: работи се на поточна линия с 30 до 50 работници за извършване на клонирането и процеса на имплантиране на ръка. Новородените клонинги след това продължат да бъдат имплантирани с клонирани ембриони. 

Заедно с клонирането на свинете изследователите също изучават генетичните последователности, създавайки огромен обем гени на генетично модифицирани прасета с променени ДНК, за да ги направят по-податливи на заболявания като например болестта на Алцхаймер – така че лекарствата, които се тестват с цел лечение на хора, да се изпробват по-успешно. Но BGI не просто се интересува от генната последователност на прасетата. 

Лабораториите съдържат гигантски машини за генно секвениране, които работят непрекъснато с генни кодове на какво ли не – от храна до животни.

С тези генни секвенсери BGI планира да извлече геномите на един милион хора, един милион животни и един милион растения. Целта им е да се развие по-добро здравеопазване и да се правят по-вкусни храни. 

Служителите на BGI служат като вкусови тестери, използвайки кафенето на компанията, за да изпробват вкусовете на генетично подобрени меса, зеленчуци и дори кисело мляко. BGI твърди, че всичкото това бърникане в механизмите на природата не е предназначено да навреди, а има за цел да осигурява храна за гладуващите, подобряване на лекарствата и разработване на по-добър вкус на храните.

А дали това е така и дали е природосъобразно и етично, преценете сами.

Източник: greentech.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност