Close search

6 храни, от които затъпяваме

6 храни, от които затъпяваме При прекомерното консумиране на определени храни, дейността на мозъка видимо се забавя с времето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

При прекомерното консумиране на определени храни, дейността на мозъка видимо се забавя с времето. Кои са тези храни?

1. Захар

Не е тайна, че захарта не е най-здравословната храна на света. Наскоро учени установиха, че тя влияе не само на линията на ханша, но и на мозъка. Лабораторни изследвания доказаха, че мишки, които се хранят с глюкозен разтвор, се ориентират по-трудно в лабиринт. За учените това този факт означава, че мишките имат проблеми с научаването и с паметта.

Според специалистите диета, в която се приема само фруктоза, намалява активността на мозъка. Тя действа на способността на инсулина да подпомага мозъчните клетки при възприятието им на чувства и мисли. Определени омега-3 мастни киселини може да предпазят мозъка от лошото въздействие на глюкозата.

Така че е добре да внимавате за количеството захар, което приемате дневно. А и да увеличите консумацията на храни, богати на омега-3 мастни киселини, като орехите, сьомгата и лененото семе.

2. Червено месо и високомаслени продукти

Диета, богата на “лоши” мазнини, може да повреди функциите на мозъка. Това гласят изводите в ново харвардско проучване. Когато учените от престижния университет изследват хранителните навици на 6000 жени в продължение на 4 години, те стигат до няколко заключения. Жените, които се хранели с богати на мазнини ястия, дават ниски резултати на тестовете за паметта и функциите на мозъка.

И обратното - жените, които приемали храни с мононенаситени мазнини като зехтин, авокадо, киноа, имали много добри резултати. Между другото, тези мазнини се отразяват не само на мозъка, но и намаляват нивото на вредния холестерол в кръвта.

Изводите на учените не означават да изключите всички мазнини в менюто си, а да внимавате какво количество консумирате. Така например в 100 г масло има 51 г наситени мазнини, което е 257% от препоръчителната дневна доза, а в една супена лъжица количеството е съответно 7 г, или 36%. Избягвайте и преработеното червено месо като бекона.

Включете в менюто си повече нискомаслени кисели млека и сирена. Набавете си необходимия протеин от зеленчуци като соевите и бобовите продукти.

3. Дъвка

Не се безпокойте за бъдещето. Или се безпокойте, но знайте, че безпокойството е толкова ефективно, колкото и опитът да се реши алгебрично уравнение чрез жвакане на дъвка. Това казва в знаменитото си слово пред випуск '97 на Масачузетския университет Кърт Вонегът. И думите му за дъвката са толкова верни, колкото всичко останало в речта му.

Скорошно проучване на британски учени показва, че дъвченето на дъвка уврежда краткотрайната памет. Участниците в изследването трябвало да запомнят начина, по който се подредени числата в един списък, и после да кажат кое от тях липсва. В същото време има много подобни изследвания, които показват обратния ефект - че дъвченето на дъвка засилва концентрацията. Със или без него, се постарайте да имате други полезни навици за стимулиране на мозъчната дейност като пиене на вода (обезводняването се отразява на фокусирането и точността), достатъчно часове сън и упражненията.

4. Липса на въглехидрати

Намаляването на въглехидратите веднага се отразява на силата на мозъка, в това число на енергията и настроението. Проучването на университета “Тафтс”, направено с 19 жени на възраст между 22 и 55 г., установява, че когато те изключат карбохидратите от диетата си, проявяват постепенно спадане на когнитивните си способности.

Но тялото ни се нуждае от тях за много важни функции. Не забравяйте само, че са два вида. Здравословните включват пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове. Освен че стимулират мозъчната дейност, пълнозърнестите храни са богати на фитохимикали и антиоксиданти, които ни помагат да се предпазим от коронарни болести, някои видове рак и диабет. Те се разграждат бавно и ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време. Поддържат кръвната захар и инсулина в стабилни граници.

5. Чипс, пица и всякакъв фастфуд

Поврежда ли джънкфудът мозъка на децата? Британско проучване от 2011 г., направено с около 4000 деца, показва, че тези, които се хранят основно с чипс, бургери и пържени картофки, имат спад в нивото на интелигентност. Това се отразява на визуалното им внимание, ученето и запомнянето. Ученици, които ядат повече плодове и зелени зеленчуци, дават много по-добри резултати в клас.

“Юношеството е критичен период за развитието на мозъка. Възможно е лошият хранителен режим да се окаже сериозен фактор през него”, казва д-р Анет Ниарди от Университета на Западна Австралия. Тя прави изследване три години по-късно - през 2014 г., и стига до същите изводи като британските си колеги. Според нея храненето с бургери и пържени картофи може да увреди функционирането на хипокампуса. Това е тази част от мозъка, която отговаря за дълготрайната памет, формира и извиква спомените.

Да, понякога е трудно човек да накара детето си да се храни здравословно. Но малките имат нужда от непрекъснато напомняне кое е добро за тях, и кое - не.

6. Сол

Отдавна е доказано, че прекаленото количество сол уврежда сърцето и сърдечносъдовата система. Но отскоро се разбра, че тя има още един недостатък - води до оглупяване. Извода правят канадски лекари, според които прекалената консумация на сол води до загуба на голяма част от умствените възможности.

Необходимото количество сол на организма е 3 г, а хората често консумират в пъти повече - между 10 и 15 грама на ден.

При тях дейността на мозъка видимо се забавя с времето, докато при тези, които я консумират в препоръчителните граници, този процес настъпва много по-бавно, както пише британският в. “Дейли мейл”.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност