Френска лучена супа
Продукти
- 1,5 ч.л. мащерка , суха
- 50 мл порто или друго десертно вино
- 2 г захар кафява
- 50 г масло
- 1 кг. лук кромид
- 1 л бульон от говеждо месо
- сирене грюер или ементал
- 1 дафинов лист
- сол
Начин на приготвяне
- Почистваме и нарязваме лука на тънки полумесеци. Загряваме маслото и прибавяме лука към него, изсипваме и захарта. Готвим на среден огън около 20 минути, докато омекне и намали обема си 3 - 4 пъти. Когато лукът започне да се карамелизира прибавяме мащерката и сол на вкус, а котлонът усилваме. Готвим още около 10-15 минути, при непрекъснато бъркане. Добавяме портото, а след 5 минути, когато то се е абсорбирало, прибавяме бульона и дафиновия лист. Когато супата заври, намаляваме котлона и оставяме да къкри за 15 - 20 минути, или докато течността се редуцира, а супата - сгъсти.
- През това време подготвяме филийките за сервиране.
- Нарязваме една франзела по диагонал на филийки. Подреждаме ги в тава и ги запичаме във фурната на 220 градуса. Когато придобият златиста коричка ги изваждаме и още горещи ги натъркваме със скилидка чесън.
- Преди сервиране, супата разпределяме в огнеопорни купички. Отгоре слагаме по една препечена филийка, поръсваме с прясно настъргано сирене грюер, или ементал, и запичаме на горен реотан във фурната, докато сиренето се разтопи и образува апетитна коричка.
- Сервираме веднага.
Пълнени яйца
Сваряваме, изстудяваме леко и обелваме яйцата. Разполовяваме ги внимателно.Изваждаме внимателно жълтъ...
Коктейл "Май Тай"
Слагаме леда в чаша. Добавяме светлия ром, тъмния ром, „Коантро“, „Амарето“, лимоновия сок, ананасови...
1 Коментар
Лео,благодаря за идеята-супата е разкошна!Слагам я в любими!Поздрави!