Close search

7 храни срещу всяко лошо настроение

7 храни срещу всяко лошо настроение 7 храни срещу всяко лошо настроение Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Много често, когато нещо в настроението ни не е наред прибягваме до т.н. забранени храни,като например кутията сладолед или шоколад, всъщност има дълъг списък с други по-здравословни храни, които могат да ни разведрят!

Какво да ядем,за да се почустваме по-добре, когато сме стресирани, тъжни,раздразнителни, разтревожени,я досани, огорчени, лениви, отегчени...

Стресирани сте – яжте шоколад

Петък вечер е. Гладни сте, уморени и закъснявате за срещата си за вечеря. Трябвало е да си тръгнете от работа преди цял час, но шефът ви е помолил за услуга... отново. Стресът се натрупва, но какво може да ви успокои бързо? Сега е моментът да се присегнете за блокчето шоколад, което криете в чекмеджето на бюрото си. Експертите твърдят, че шоколадът – особено натуралният – може да ви помогне да намалите стресовите хормони, които бушуват в тялото ви. Всъщност скорошно изследване, проведено едва ли случайно в Швейцария, е установило, че 40 г натурален шоколад има силата да намали стресовите хормони кортизол и катехоламин в тялото като по този начин ограничава тревожността и повишава работоспособността. И възможността да стигнете навреме на срещата си за вечеря.

Лениви сте – изяжте една салата със спанак

Не можете да се концентрирате? Трудно държите очите си отворени? Пропуснете кафето и вместо това изяжте една салата със спанак. Фолиевата киселина в спанака помага на тялото да преработи и да намали нивото на хомоцистеина. Високите нива на хомоцистеин водят до увреждане на кръвоносните съдове и пречат на потока на кръвта и хранителните вещества до мозъка. Нарушеното кръвообращение може да предизвика чувство на ленивост или забавяне на обработката или припомнянето на информация. Най-добрият начин да си дадете тласък? Яжте богати на фолиева киселина продукти като спанак и други зелени листни зеленчуци, както и картофи, обогатени хлебни продукти и зърнени закуски, бобени култури, грах и гъби.

Раздразнителни сте – изяжте една ябълка с фъстъчено масло

Сопнали сте..се на детето си или на продавачката в магазина? Раздразнението може да е знак, че тялото ви се нуждае от гориво. За да сте сигурни, че го презареждате по правилния начин, наблегнете на храните, които не карат кръвната захар да падне един час по-късно, предизвиквайки отново раздразнителност. За да попарите раздразнението, яжте комбинация от храни при всяко хранене. Тази комбинация трябва да съдържа въглехидрати плюс протеини или мазнини. Въглехидратите са прекрасен източник на енергия, която бързо се изразходва. Добавянето на малко мазнини или протеини ще забави процеса на храносмилане, което ще накара нивата на кръвната захар и енергията да се запазят стабилни за по-дълъг период от време. Чудесен избор за комбинирана закуска е ябълка с малко популярното у нас, но незаслужено, фъстъчено масло. Ябълката е здравословен източник на сложни въглехидрати, а фъстъченото масло съдържа здравословни мазнини. Комбинирането на тези зареждащи храни дава вкусен резултат и енергия за следващите няколко часа.

Тревожни сте – изяжте сандвич със сьомга

Притеснявате се за финансовите въпроси, за брака си, за децата? Ако тревожността и притеснението буквално изяждат деня ви, излезте на обяд с приятел. Разговорът ще ви помогне, а също така и храната – особено ако си поръчате сьомга, която е един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини, хранителна съставка, съдействаща за укротяването на тревожността. Редовната консумация на омега-3 мастни киселини помага и за предпазването, и за лекуването на клинична депресия. Има все повече доказателства, че омега-3 мастните киселини помагат и за намаляването на гнева и раздразнителността. Въпреки че има и растителни източници на омега-3 мастни киселини, експертите смятат, че най-сигурно е да се придържате към рибата. Специфичният вид омега-3 мастни киселини, който най-силно повишава настроението, се намира най-вече в риба от студените води като сьомгата, херингата, сардините, скумрията.

Гневни сте – пийте зелен чай

Може би съседите ви са пускали шумно музиката цяла нощ или колегата ви е получил похвала за проекта, по който всъщност вие сте работили и в почивните дни. Каквато и да е причината за гнева ви, ако имате нужда да се успокоите бързо, изпийте чаша зелен чай. Тойй съдържа тианин, който успокоява и ще помогне да се фокусирате и да поддържате концентрацията си. В зеления чай има умерено количество кофеин и затова влиянието му върху организма ще е по-деликатно, отколкото ако пиете кафе.

Тъжни сте – яжте пълнозърнеста закуска с нискомаслено мляко

Трябва ви нещо, което да ви повдигне настроението? Източникът на тъгата ви може да е свързан с работа или взаимоотношения с околните, но е възможно да има нещо общо и с недостигът на витамин D в диетата ви. Тази хранителна съставка играе много различни роли в тялото, една от които е производството на серотонин. Серотонинът е невротрансмитер, наричан още „хормон на щастието”, и ще ви помогне да се почувствате спокойни, отпуснати и щастливи. Ако не ви достига витамин D, може би това се отразява на способността на тялото да стабилизира настроението ви и да понижи чувството на депресия. За да повишите приема на витамин D, яжте нискомаслено мляко, обогатени зърнени храни, гъби. В зависимост от диетата ви, може да се наложи да приемате и хранителна добавка с калций и витамин D.

ПМС – яжте сандвич с яйчна салата

Ако в дните преди цикъла ви обикновено ядете „успокояващи“ храни (чипс, сладолед), помислете вместо това да си направите например сандвич с яйчна салата. През тези дни е нормално жените да започнат да проявяват ненаситен апетит за въглехидрати и за това си има добра причина – въглехидратите помагат на тялото да повиши нивото на серотонин, който подобрява настроението. Но избягвайте въглехидратните храни с високо съдържание на захар или мазнини (понички, чипс и т.н.), защото те могат да предизвикат чувство на ленивост или още по-лошо – да ви накарат да се почувствате кисели, след като нивото на кръвната захар се покачи, а после рязко спадне. Вместо това яжте пълнозърнести храни и ги съчетавайте с богати на триптофан протеини като тези в яйцата, слънчогледовите семки или пуешкото месо. Тези протеини допринасят за освобождаването на повече серотонин. Един сандвич от пълнозърнест хляб с яйчна салата е перфектната комбинация между въглехидрати и триптофан. Опитайте и любим здравословен трик: откажете се от майонезата и смесете нарязаните твърдо сварени яйца с една чаена лъжичка обезмаслено кисело мляко и половин чаена лъжичка дижонска горчица.

Източник: fhl.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност