Close search

7 стъпки за съхранение на витамините при готвене на зеленчуци

7 стъпки за съхранение на витамините при готвене на зеленчуци 7 стъпки за съхранение на витамините при готвене на зеленчуци Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В този така информиран свят, в който живеем, всеки от нас знае, че зеленчуците съдържат много големи количества жизненоважни хранителни вещества и минерали. Зеленчуците снабдяват тялото ни с витамини, които са от съществено значение за телесните функции. Тяхната влакнеста структура помага на храносмилането, а ниското съдържание на калории в повечето зеленчуци ги прави идеални за ежедневна употреба, при здравословен начин на живот и при отслабване.

Според Колежа по земеделие към Университета на Кентъки, някои методи за готвене могат да унищожат хранителните вещества на зеленчуците, „ограбвайки” вас и вашите деца от всички ползи на тези суперхрани. Правилните методи за готвене запазват хранителните вещества и подобряват здравето на цялото ви семейство.

Стъпка 1

Старайте се да готвите цели зеленчуци, когато рецептата го позволява. Потапяйки нарязаният зеленчук в гореща вода или поставяйки го в съд за печене, вие излагате на открито богатите на хранителни вещества части на зеленчука, което спомага за загубата на хранителни вещества. Ако се налага да нарежете зеленчуците, направете го на много малки парченца, които ще се нагреят бързо и ще загубят по-малко хранителни вещества, отколкото ако ги нарежете на едро.

Стъпка 2

Ако е възможно не белете зеленчуците. Ако ситуацията не го позволява, обелете ги колкото е възможно по-тънко, като използвате специални зеленчукобелачки вместо нож. Най-богата на хранителни вещества част на зеленчука се намира точно под кожата му.

Стъпка 3

Поставете зеленчуци по ваш избор в гевгир и преди да ги сготвите ги измийте добре с вода на стайна температура. Измийте зеленчуците отново, точно преди да ги нарежете. Така ще предотвратите загубата на водоразтворими витамини.

Стъпка 4

Сгответе зеленчуците на пара или на слаб огън. Ако ги готвите на пара, наредете зеленчуците в над парна кошница, поставена над водата. Ако ги варите, просто покрийте зеленчуците с вода и настройте топлината на средна степен. Водата може да образува малко балончета, но не й позволявайте да заври.

Стъпка 5

Запазете водата, в която сте готвили зеленчуците. Без значение кой метод за готвене сте използвали, водата винаги поема част от хранителните вещества, отделени от зеленчуците. Използвайте водата, като основа за сосове, супи, сосове и яхнии.

Стъпка 6

Задушете зеленчуците, вместо да ги пържите. Възползвайте се от предимството на бързото соте, което се приготвя само с малко олио в уок. По този начин зеленчуците се запечатват и се съхраняват хранителните им вещества. И не забравяйте, нарязаните на ситно зеленчуци се готвят по-бързо!

Стъпка 7

Избягвайте да печете зеленчуците, особено ако сте ги нарязали. Ако искате да изпечете картофи или други кореноплодни зеленчуци, поставете ги в тавата цели, след което я покрийте с фолио. Не отстранявайте фолиото по време на целия процес на печене.

Още няколко съвета как да готвите зеленчуци, без да се загубят техните витамини

Ползи на суровите зеленчуци

Готвенето унищожава част на хранителната стойност на суровите зеленчуци. Най-добрият начин да ги сервирате е в суров вариант. Разбира се, някои рецепти изискват зеленчуците да бъдат сготвени. В такъв случай, използвайте инструкциите дадени по-горе.

Опитайте да ги готвите на пара или да ги пържите при непрекъснато бъркане

Някои методи за готвене запазват по-голяма част от съдържащите се в зеленчуците витамини, в сравнение с други методи. Най-добрият начин да се сготвят зеленчуците е да се приготвят на пара, без да се задушават или варят във вряла вода. Сгответе на пара или запържете леко зеленчуците, без да унищожавате голяма част от витамините. Гответе зеленчуците, докато поумекнат и не повече, за да се намали риска от загуба на хранителната им стойност.

Избягвайте варенето в кипяща вода

Най-големия виновник за загубата на витамини в зеленчуците е варенето им в течност. Течността абсорбира витамините. В някои методи за готвене, варенето на зеленчуци е приемливо, например при приготвянето на зеленчукова супа, където можете да консумирате водата, в която сте сварили зеленчуците. Печейки зеленчуците, докато станат напълно меки, унищожавате съдържащите се в тях витамини. Затова, ако искате да си приготвите едно неделно печено, оставете на страна печените зеленчуци и ги заменете със задушени.

Най-полезният съвет

За да се предотврати загубата на витамини, сервирайте зеленчуците, възможно най-скоро, след като сте ги сготвили.

Източник: resto.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност