Close search

8 храни за повишаване на имунитета

8 храни за повишаване на имунитета 8 храни за повишаване на имунитета Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

През есента и зимата обикновено боледуваме повече, не само заради студеното време, но и защото имунната ни система отслабва. Пресните плодове и зеленчуци отстъпват място на по-тежки храни. Приемаме по-малко витамини, което ни прави податливи на различни настинки и грипове. Научете как естествено да засилите имунната си система с помощта на правилните храни.

Мед

Медът съдържа множество витамини, минерали, ензими, антиоксиданти. Богат е на витамин С. Има антимикробни свойства. Бори се с различни инфекции и облекчава състоянието при настинки и грипове. Облекчава възпаленото гърло. Детоксикира организма. 

Избирайте натурален мед с доказан произход, за да се насладите на наистина вкусен и полезен мед. Заменете захарта в сладкишите с мед.

Черен пипер

Черният пипер е много полезен при запушен нос и настинки. Подобрява храносмилането и съответно усвояването на хранителните вещества. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Пиперинът в състава на черния пипер има антипростудни и болкоуспокояващи свойства. Пиперът отпушва дихателните пътища и помага при синузит и възпаления на гърлото и носните пътища. Освен това забързва метаболизма.

Лук и чесън

Имат силни антибактериални и противовъзпалителни качества. Подобряват кръвообръщението. Засилват изхвърлянето на токсините от организма. Имат сгряващ ефект, а в комбинация с други люти подправки предизвикват изпотяване, което детоксикира. Намаляват лошия холестерол. Отпушват носа и дихателните пътища.

Кисело мляко

Киселото мляко е богато на много полезни бактерии. Проучвания доказват, че ежедневната консумация на кисело мляко може да намали опасността от настинки и грипове с 25%. 

Киселото мляко подобрява храносмилането и регулира чревната флора. Поддържа бактериалния баланс.

Гъби

Гъбите повишават производството на цитокини – протеинови молекули, които помагат в борбата с инфекциите. 

Съдържат полизахариди, които повишават имунитета и подобряват слабата и изтощена имунна система. Най-мощните имуноповишаващи гъби са Шийтаке, Рейши и Майтаке.

Чай

Чаят подобрява хидратацията на организма. Различните видове чай имат различен състав, но всички са богати на витамини, които повишават имунитета. Топлият чай има загряващо действие и много помага при настинки и грип. Полезен е за изхвърляне на токсините и пречистване на стомаха и червата. 

Притежава и антиоксидантно действие. Съчетан с лимон, е наистина изпитано средство за излекуване, за да не прибягвате до тежки лекарства, които само натоварват черния дроб. Ако пиете чаша билков, зелен или черен чай с лъжица мед сутрин, Вие ще подобрите имунната защита и ще сте здрави.

Яйца 

Яйцата са много богати на витамини и минерали. Известно е, че яйчният белтък е най-чистата и качествена форма на белтък. 

Жълтъкът на яйцата съдържа много витамини, но и холин, който е важен за правилното функциониране на мозъка, нервната, имунната и сърдечната система. Яйцата съдържат полезни есенциални мастни киселини. Цялостно укрепват организма и имунната система.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е много полезен за прочистване на организма и изхвърляне на токсините. Възстановява киселинния баланс в организма, което е много важно, за да не боледуваме. Повишава имунитета и има силно антибактериално действие. 

Унищожава различни видове микроби и гъбички. Полезен е за стомаха и лекува различни стомашни проблеми. Подобрява кръвообращението. Домашно приготвеният ябълков оцет е истински елексир.

Източник: biomall.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност