Close search

9-те съставки, които ни убиват бавно

9-те съставки, които ни убиват бавно Или защо е добре да се насочваме все повече към малките земеделски производители за прясна и чиста храна и кои „изкушения“ е добре да ограничим Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Или защо е добре да се насочваме все повече към малките земеделски производители за прясна и чиста храна и кои „изкушения“ е добре да ограничим. 

Много от добавките, използвани в хранително-вкусовата промишленост са опасни за здравето ни, а в някои случаи могат да предизвикат и рак. За част от тях направените медицински изследвания са противоречиви, за други е сигурно, че са вредни са забранени за употреба. 

Въпреки това опасните добавки все още се влагат в много хранителни продукти и бавно рушат нашето здраве, предупреждават от agronovinite.com

Аспартам 

Аспартамът се използва като подсладител и замества бялата захар в нискокалорични десерти, газирани и обикновени напитки, медикаменти. Две изследвания върху експериментални животни през 1970 и 2007 г. намират връзка между аспартама и появата на рак. 

Регистрирани са 92 болестни симптома, свързани с употребата на аспартам. 

Сред тях са главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта, гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия (особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия), безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др., като дори има съобщени смъртни случаи. 

Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за “аспартамна болест”. На българския пазар има близо 30 продукта, които съдържат аспартам. 

Сред тях са тъмни газирани напитки, газирана вода с дъх на лимон, ментови дражета, дъвки, различни марки разтворими негазирани напитки, дражета, бонбони и дъвки, диетични вафли и бисквити, бонбони за гърло, лимонада, енергийни напитки, плодова напитка, боза, детски мултивитамини, серия газирани напитки light. 

Натриев нитрит 

Натриевият нитрит е на челно място в списъка с най-опасните хранителни добавки, които се влагат при производството на продукти от месо – наденица, сухи колбаси, бекон, пушени меса, хот дог, месо за сандвичи, пакетирана шунка и др. 

Той осигурява апетитния червен цвят на колбасите и приятен вкус. Доказано е, че натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. При обработка на продуктите при висока температура, той се превръща в химически агент, който може да причини тумор. 

Натриевият нитрит води до образуването на нитрозамини в организма, а те са причина за рязкото увеличаване на риска от образуване на рак. Натриев нитрит се влага в огромната част от продуктите от червено месо и липсва в пилешките или рибни продукти. 

През 1970 г. е направен опит за забрана на натриевия нитрит, но регулацията на храните, доминирана от корпоративни интереси и лобита, отстъпва пред производителите на месо. 

Натриев глутамат 

Натриевият глутамат, или известен още като китайска сол (Е621), представлява аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Известен е още с наименованията Monosodium Glutamate, Hydrolyzed Vegetable Protein, Accent, Аginomoto, Natural Meat Tenderizer или с абревиатурата MSG. 

Използва се като добавка в салатните заливки, разтворими супи, фиксове, бульони на кубчета, чипс, замразените полуфабрикати. При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки. MSG предизвиква диабет, мигрена, аутизъм, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, Алцхаймер. 

Използва се и във веригите заведения за бързо хранене. Изследователите смятат, че натриевият глутамат се влага в храната, тъй като хората развиват зависимост към него и купуват съдържащите го продукти постоянно. 

Калиев ацесулфам 

Калиевият ацесулфам е сравнително нов подсладител, който се прилага в газираните напитки от 1998 г. Добавя се в желатиновите десерти и дъвките. 

Добавката е сладка 200 пъти повече от бялата захар, наполовина от захарина, ¼ от сладостта на сукралозата и приблизително толкова сладка, колкото аспартама. 

Много изследвания показват, че причинява рак, но според защитниците му, няма достатъчно данни за страничните му ефекти. 

Бутилоксианизол 

Бутилоксианизолът е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Влага се при производството на различни продукти – от чипсове и растително масло, до дъвки. 

Бутилоксианизолът е нестабилен и в организма може да се превърне в друго вещество, което води до паталагични изменения в тъканите и поява на тумори. Активността му се повишава в присъствието на други фенолни антиоксиданти. 

Пропилгалат 

Пропилгалатът е подобен на бутилоксианизола антиоксидант, който се влага в същите продукти. Експертите препоръчват да се избягват храни, в чието производство се използва Е310. 

Пропилгалатът е забранен за употреба в бебешките храна, защото дразни храносмилателната система и кожата. 

Олестра 

Олестрата е фалшива мазнина без калории, което замества мазнините в някои видове чипс и снаксове. 

Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява, но потиска усвояването на хранителни вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания. 

Калиев бромат 

Калиевият бромат се използва рядко, но все още се влага в приготвянето на хлебни изделия и продукти от бяло брашно, използва се за набухвател. 

Някога добавката е влизала в състава на газираните безалкохолни напитки, но от 2000 г. повечето страни се отказват от влагането й, заради канцерогенните й свойства. Веднъж влязъл в организма, калиевият бромат веднага се превръща в друго вещество, което повишава риска от туморни заболявания. 

Представлява бяло или кристално синтетично съединение на бромна киселина и вар, без мирис и цвят. Проведени са многобройни тестове с Е 924, които показват, че е мощен канцероген и предизвиква активно развитието на ракови клетки. 

Оцветители 

Производителите използват тези добавки, за да имат продуктите по-атрактивен вид, който потребителите да свързват с вкуса. Използват се в най-различни храни и напитки – цветни дъвки, сладки, бонбони, напитки, червено вино, сосове, желатинови продукти.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност