Close search

Акай бери – плодът, който плаче

Акай бери – плодът, който плаче Акай бери е плодът, който спасява индианско племе в древността, за да стане известен като суперхрана днес, влизайки в списъка на 10-те най-полезни храни в света. Акай бери или историята на дребния лилав плод от дъждовните гори на Амазония. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Акай бери е плодът, който спасява индианско племе в древността, за да стане известен като суперхрана днес, влизайки в списъка на 10-те най-полезни храни в света. Акай бери или историята на дребния лилав плод от дъждовните гори на Амазония.

Акай бери са малките лилави плодове на палмовото дърво Euterpe oleracea от семейство Евтерпа. Расте в дъждовните гори на Амазония. Легендата разказва, че в древността едно от индианските племена, които обитавали устието на река Амазонка (Североизточна Бразилия) живеело при много тежки условия - глад и борба за ограничени ресурси. Вождът на племето наредил да бъде убивано всяко новородено, за да се намали населението. Дори детето на дъщеря му Йаса загубило живота си и тя била съсипана.

Докато страдала в дома си, чула детски плач от гората и тръгнала да търси детето. Вместо него попаднала на голяма палма, отрупана с дребни лилави плодове. Осъзнавайки, че ако хората са знаели за тях, нямало да гладуват, Йаса паднала под дървото и издъхнала. Била намерена покрита с лилави плодове. Вождът нарекъл палмата „ашай“ (обратно на Йаша), което означава „плодът, който плаче“. Палмата се превърнала в нов източник на храна и избиването на деца било прекратено.

В последните години акай бери се наложи като „суперхрана“, благодарение на енергийните и имуностимулиращите си качества. Всъщност дължи голямата си популярност на Американската телевизионна водеща Опра Уинфри, която в свое предаване от 2008 година представя списък на 10-те най-полезни храни в света, сред които е и акай бери. Ефектът е зашеметяващ, интересът към акай бери нараства неимоверно много. Самата Опра Уинфри е принудена да съобщи публично, че няма нищо общо с търговията с екваториалния плод.

Акай бери – хранителни качества

Акай бери е богато на фибри, витамините А и С, минералите желязо и калций, флавоноиди, антоцианини, аспартанова, глутаминова и олеинова киселина. Ценен източник на протеини, омега-6 и омега-9 ненаситени мастни киселини.

Хранителни стойности в 100 г изсушен и замразен акай бери: 530 ккал; 52 г въглехидрати; 8 г белтъчини; 32 г мазнини.

Акай бери – здравословни качества

Благодарение на богатото съдържание на антоцианини (мощни антиоксиданти), акай бери подобрява цялостното здравословно състояние на организма и намалява риска от различни видове рак.

• Нормализира кръвното налягане и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

• Акай бери подобрява зрението.

• Бори се с безсънието.

• Има благотворен ефект върху потентността.

Акай бери в диетата

Акай бери е идеален за диета, но няма чак чудотворен ефект, както често е представяно. Редуцира подкожните мазнини, намалява „лошия“ холестерол в кръвта, подобрява храносмилането и прочиства организма от токсините.

Основният проблем при акай бери е, че не е дълготраен и е най-полезен прясно откъснат от палмата. Заради транспортирането от Бразилия се изсушава и замразява, а това неминуемо води до намаляване на хранителните качества на плода, въпреки че голяма част от тях се запазват. В този смисъл боровинките, ягодите, касисът и другите дребни плодове са добра алтернатива.

Източник: otslabvam.info

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност