Close search

Акцент върху пренаталната грижа на форума "Бременност и детско здраве"

Акцент върху пренаталната грижа на форума "Бременност и детско здраве" Акцент върху пренаталната грижа на форума "Бременност и детско здраве" Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

На щанда на медицински комплекс "Д-р Щерев" бяха представени всички възможности за проследяване на бременността и провеждане на раждането, както и кои са едни от най-важните прегледи през тези девет месеца.

За втора поредна година участието на Медицински комплекс "Д-р Щерев" привлече интерес на на форума "Бременност и детско здраве", който беше организиран от здравния портал "Пулс" и посетен от над 300 бъдещи майки и татковци.

Бъдещите майки получиха и компетентна информация от представител на Тъканна банка "БулГен" за съхранението и приложението на стволови клетки.

За бременността отблизо

Една от водещите теми за разговор и въпроси от страна на бъдещите родители беше пренаталната грижа. На всички заинтересувани беше подробно обяснено защо тя е от такова голямо значение както за майката, така и за нейното бебе.

Добрата пренатална грижа включва преди всичко акушеро-гинекологични прегледи и ултразвукова диагностика с цел проследяване на състоянието на бремената жена и правилното развитие на плода, а също така скрининг за вродени аномалии, изследвания за болести, предавани по полов път, изследване на урина и микробиология, проследяване на нивата на кръвното налягане и кръвната захар и др.

Препоръчително е проследяването да бъде извършено по възможност в лечебни заведения, разполагащи и обезпечени с необходимото оборудване и квалифицирани и сертифицирани специалисти по пренатална и фетална медицина.

Освен надлежното проследяване при квалифициран акушер-гинеколог, за да се предотврати рискът за бебето, през 9-те месеца трябва да се направят три задължителни прегледа по фетална морфология от сертифициран специалист. Прегледите се разделят в зависимост от срока на бременността, според гестационната седмица на бъдещата майка: 

- Между 11-ата и 13-ата гестационна седмица (г.с.) се прави първи триместър скрининг тест, т.нар. биохимичен скрининг. Изследването е задължително и дава важна информация за развитието на плода и протичането на бременността.

- Около 19-23 г.с. се прави високоспециализирано изследване за фетална морфология, което дава възможност за ранна диагностика на нежелани аномалии и успешното им последващо лечение, ако такова е възможно.

- В периода 30-32 г.с. се прави последният ултразвуков преглед при специалист по фетална медицина, който включва и доплерова диагностика на органи и системи. По време на този преглед се извършва оценка как се чувства бебето в майчината утроба и се установява дали има някакви усложнения, изискващи повишено внимание от проследяващия акушер-гинеколог или екипа, който ще води раждането.

По преценка на лекуващия лекар между 20 и 24 г.с. бременната жена може да се насочи към извършване на фетална ехокардиография - специализирано ехографско изследване на сърцето на плода.

Разбира се, като всяко водещо специализирано лечебно заведение, Медицински комплекс „Д-р Щерев“ предлага възможност за пакетни грижи, които осигуряват качествено и надлежно проследяване на цялата бременност и, не на последно място, са с преференциални финансови условия за пациентите.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност