Close search

Хума за лечение на различни заболявания

Хума за лечение на различни заболявания Хума за лечение Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

За лечебните свойства на хумата са изписани много статии, така че в описанието ще наблегнем само на най-важното и ще се задълбочим в предлаганите от нас рецепти при разпространени болести. 

Хумата древно лекарства. Тя е използвана и се използва за направата на лапи, гаргара, промивки, компреси или да се пие. Преди да започнете лечението обаче, хумата, която ще използвате трябва да се изпече на слънце. После се счуква задължително в съд от дърво. За разбъркване също се използва само дървена лъжица. В никакъв случай не използвайте метална посуда. Задължително се залива с предварително преварена вода.

При кои състояния можете да се доверите на хума за лечение

Използва се за абсорбация на отровите попаднали вътре в организма, помага за спадането на отоци, изсмуква гнойта от циреите, лекува разширени вени, тумори, синузит, шипове, дископатия, изгорено, болки в главата, косопад, акне, вода в коляното. В козметиката хумата също е много използвана, защото има способността да омекотява и заздравява кожата. С нея могат да се правят маски за коса, които възстановяват блясъка и здравината и. Подходяща е за предотвратяването на лесно чупливи нокти.

Видове хума

Има няколко различни вида хума, които се разделят по цветове. Всички са лечебни, но най-добри резултати дават при различни заболявания.

1. Синя хума – тя се използва най-вече за подобряване на кръвообращението. Притежава мощно противовъзпалително и дезифенкциозно действие.

2. Сива хума – тя притежава омекотяващ и овлажняващ ефект и това я прави подходяща за чувствителна и суха кожа. Използва се еластичност на кожата и и придава свежест.

3. Жълта хума – тя е с мощен детоксикиращ ефект и е много богат източник на калий и желязо. Подходяща е и при чупливи нокти и отпусната кожа.

4. Червена хума – железният окис и меда придават характерния червен цвят на този вид хума. Много добър помощник е при заболяването анемия, проблеми с кръвообращението, торбички под очите, при мазна, отпусната и уморена кожа.

5. Бяла хума – тя е богата на магнезий и помага при борбата с косопада, придава блясък на косите, спомага за сгъстяването на гривата. Полезна е и за ноктите. Тя е един от най-добрите дезинфектанти.

6. Зелена хума – най-предпочитана и най-често използвания вид хума. В състава и присъстват богат набор от елементи полезни на организма. Железният оксид, който съдържа е „виновника“ за зеления и цвят. Мощните свойства, които притежава са подмладяващо, детоксикиращо, освежаващо и стимулира бързото зарастване на рани. Използва се и при екзема, обриви, артрит, алергии, ухапвания от насекоми и други.

Хума за лечение

1. Разширени вени – разтворете хума в глинен съд, като използвате преварена вода и разбърквате с дървена лъжица. Разстилате от лекарството върху плат и го налагате върху разширената вена. Компреса се държи точно 3 часа, след което се сваля и веднага се изхвърля. Лекуваната зона се измива само с вода. Можете да замените преварената вода с отвара от къпинови корени, за да засилите още повече лечебната сила на илача.

2. Болки в краката - сушите хумата на жарко слънце 3 дни и после я заливате с хладка преварена вода, за да получите кашичка. С нея се намазват болезнените зони. Завиват се с парче плат и наложения компрес се държи 3 часа. Сваля се и мястото се измива.

3. Вода в коляното - счуквате хума в дървен съд и после я пресявате през много ситно сито. Добавяте към нея 4-5 лъжици кисело мляко (може количество да е по-малко или повече според това колко хума ще използвате). Към тази кашичка се добавя и супена лъжица олио. Бъркате с дървена лъжица докато получите кашичка, която е по-гъстичка. Измивате коляно преди да продължите. От кашата разстилате на памучен плат и налагате върху коляното. Превързвате с бинт и държите 3 часа. Сваляте и изхвърляте компреса веднага. Лечението приключва когато всичката вода в коляното е „извлечена“.

4. Дископатия – изпичате хумата за 3 дена на жарко слънце и след това я счуквате. После я смесвате с преварена вода. Нужна ви е гъста кашица. Кашата се разстила на марля и се слага върху силно болезнената зона. Накрая завивате с вълнен плат. Държите 3 часа, сваляте и изхвърляте компреса. На ден правите 2 такива копреса, а самото лечение трае 7 дена.

5. Косопад - използват се 5 супени лъжици счукана хума, които се заливат с равни количества оцет и вода (трябва ви средно гъста кашица). Изчаквате 30 минути преди да нанесете върху косата. Втривате от кашата в корените и държите маската 60 минутки. Измива се обилно, но само с вода. Можете да използвате маската 2 пъти за една седмица.

6. Синузит - отново хумата се смесва с преварена вода, за да се получи кашаца. От нея се намазва върху парче плат, което се налага върху носа. Продължителността на държане на компреса е 3 часа. След свалянето му веднага се изхвърля. Заедно се компреса е добре да приложите и вътрешно лечение с хума. За целта разтваряте чаена лъжичка от лекарството в 1/2 чаена чаша вода. Изпивате 3 такива дози на ден. Добре е да изпивате половината чаша преди да сте наяли. Лечебният курс трае 10 дена.

7. Възвръщане на зрението – прави се лапа на очите от изпечена на слънце хума за 3 дена, която е счукана и смесена с преварена вода до получаването на каша. Лапата се държи пак 3 часа, сваля се и се изхвърля. Всеки ден правите такава лапа на очите. Заедно с лапата пиете хума и за вътрешно лечение. Отново се разтваря чаена лъжичка хума в 1/2 чаша хладка вода. Пие се преди да сте се наяли – 3 пъти за един ден.

8. Шипове - в преварена вода разтваряте чаена чаша хума (водата е колко поеме, за да се направи кашица). После слагате към хумената каша 6 чаени лъжици оцет и настърган хрян – 6 чаени лъжички. С този илач намазвате болезнените участъци, които после завивате с плат. Завършвате компреса със завиването му с вълнен плат. Държите около 3 часа, сваляте и изхвърляте. Когато болките отшумят спрете лечението.

9. Оток – кисело мляко, олио и хума се смесват (равни части от трите съставки). С тази лечебна смес се намазва отеклото място и се завива с бинт. Лапата стои 5 часа и се маха. Шест поредни дни прилагате тази лапа.

10. Изгаряне - смесват се обезсолена мас – супена лъжица, хума – 4 супени лъжици, жълтък – 1 брой добре разбит. При нужда се добавя съвсем малко вода, за да се получи кашица. На всеки половин час намазвате изгорената зона с илача. Вечер намазвате на по-дебел слой и правите превръзка.

11. Миома на матката - изпичана на жарко слънце 3 дена хума се залива с преварена вода, докато се получи гъста кашица. Овива се в марля и се налага ниско долу на корема. Тази лапа се държи така точно 3 часа и после се маха от мястото. Компреса веднага се изхвърля на боклука. 10 дена се прилага това лечение. За да усилите ефекта се препоръчва и пиенето на хумен разтвор вътрешно – 1/2 чаена чаша с чаена лъжичка хума разтворена в нея.

12. Тумори - отново се използва изпечена хума, която се разтваря в хладка вода. Използва се по-гъста кашица, която се завива в марля и се налага върху участъка. Отгоре се завива с топъл вълнен плат. Времето, за което се държи компреса е 2 часа. Веднага след свалянето на лапата я изхвърлете.

Източник: bilka.info

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност