Close search

Алкохолът причинява лошо настроение

Алкохолът причинява лошо настроение Алкохолът причинява лошо настроение Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Една от най-честите причини, каращи ни да се обърнем към шишето с алкохол, е лошото настроение. Смята се, че алкохолът ще ни помогне да забравим или да се избавим от неприятните емоции. 

Изследователи от университета във Върмонт, САЩ, изяснили, че това не отговаря на истината, или поне в дългосрочна перспектива. В момента на опиянение ние може и да изпитваме нещо позитивно, но след това отрицателните емоции се засилват и причината не е в махмурлука. 

В хода на изследването станало ясно, че при жените този ефект е изразен много по-силно, отколкото при мъжете. Валери Хардер и колегите й пишат в Alcohol and Alcoholism, че щастието и мъката в еднаква степен са повод и за жените, и за мъжете да посегнат към чашката. Изследователите отбелязват също, че при мъжете като допълнителен стимул служи гневът – ядосаните представили на силния пол по-често се отправят към кръчмата. 

Учените смятали, че пиенето ни прави поне малко щастливи, и за да проверят това, разговаряли с няколкостотин души, 246 от които вече имали проблеми с влечението към алкохола. Тяхната възраст била между 21 и 81 години и в продължение на половин година всеки ден те разказвали за своето настроение и колко често са се напивали. 

Хората най-често пият от стрес и алкохолът наистина може да свали стреса. Но този път учените се интересували не толкова от стреса, колкото от настроението – тъй като доброто или лошото настроение невинаги съответстват на ниско или високо ниво на стрес. Като разграничили едното от другото, изследователите изяснили, че алкохолът е способен да премахне стреса, но на следващия ден настроението рязко се влошава. 

В случая става дума за пийване на чашка-две, което не води до тежки абстинентни последствия, както се случва след пиянски запои. 

От лошо настроение на следващия ден най-много страдат жените, но засега авторите не се решават да окачествят резултатите като меродавни и смятат, че са необходими допълнителни изследвания.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност