Close search

Арарут - непознатата здравословна житна култура

Арарут - непознатата здравословна житна култура Арарутът е многогодишно тревисто тропическо растение, чиито корени се използват за добавка в лекарства, като сгъстител и храна Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Житните култури представляват семейство едносемеделни растения. По Земята има 10 000 вида - голяма част от тях са ни добре познати, тъй като се използват за стопански цели. 

Но освен за пшеницата, ечемика и царевицата, малко от нас знаят за алтернативните им заместители, като едно от първите места заема арарута. 

Той произхожда от тропиците на Южна Америка. Местните хора за усъвършенставали процеса на обработка за извличане на изпозлваемото нишесте - след като се измие, остърже, накисне и намачка, се прекарва през сито и изсушава. В наши дни корените от арарут се изсушават фабрично, за да се получи прах, който намира приложение във фармацевтиката и кулинарията.

Арарутът е многогодишно тревисто тропическо растение, чиито корени се използват за добавка в лекарства, като сгъстител и храна. Арарут брашното е изключително полезно, но по-често се добавя като примес към други житни разновидности. 

В 100 грама арарут брашно има 375 калории. Той се използва като добавка към креда, гипс, брашно, пшеница, ориз и нишесте. Съхранява се на сухо и прохладно място.

Защо арарутът е толкова здравословен?

1. Богат е на витамин А
2. Съдържа фолиева киселина и витамини от В-групата
3. Арарутът ни доставя калций, манган, калий
4. Наличие на протеин и диетични фибри
5. Лек срещу диария, заради високото съдържание на нишесте в корените
6. Успокоява раздразнена и възпалена кожа

Арарутът в кулинарията

У нас арарутът не се радва на популярност, но е много добър сгъстител на сосове и пълнеж за различни сладкарски изделия.
За разлика от царевичното нишесте, което е подходящо за сгъстител на сосове на млечна остова, арарутът е по-подходящ за сгъстяване на по-кисели течности и не оставя никаква миризима или вкус на скорбяла в храната.
Ако искате да замразите ястие, най-добре използвайте арарут - смесете го с равно количество вода, а след това разбийте кашата в топла течност за около 30 секунди. Една супена лъжица сгъстява една чаша течност.

2 Коментара

  1. Small
    Анонимен

  2. Small
    Анонимен

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност