Close search

Аспиринът - смъртно опасен?

Аспиринът - смъртно опасен? Аспиринът е широко използван като универсално средство за повечето заболявания... Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Аспиринът е широко използван като универсално средство за повечето заболявания и много лекари го препоръчват като предпазно средство срещу инфаркт или инсулт. Това лекарство е търсено в целия свят, но лекарите отдавна са съмняват относно неговата абсолютна безопасност. 

Неотдавна група учени от Университета на Северна Каролина стигнаха до заключението, че приемът на аспирин като превантивно средство срещу инфаркт или инсулт, има сериозни странични ефекти. 

По-специално злоупотребата с препарата предизвиква тежка пептична язва, придружена с вътрешен кръвоизлив, дори може да предизвика кръвоизливи в мозъка. 

Учените, чиито изследвания са проведени под егидата на Националния институт на здравеопазването, установиха още, че диабетът и високото кръвно налягане увеличават риска от странични ефекти на аспирина. 

Лекарството притежава положителен ефект при тези пациенти, които вече са претърпели сърдечен пристъп или страдат от коронарна болест на сърцето. С други думи, аспирин може да се препоръча за предотвратяване на повторение от сърдечна атака.

От tribali.info припомнят, че преди едва-две седмици американски учени съобщиха, че аспиринът притежава противоракови свойства. 

Според резултатите от широкомащабно проучване за употребата на лекарството, дори в малки дози то намалява риска от смърт от рак на гърдата и намалява вероятността от разпространение на злокачествени тумори на целия организъм. 

Миналата година пък бе доказано, че хора с генетично предразположение към рак на дебелото черво, могат да намалят риска от развитие на заболяването, с един аспирин дневно. 

Американците са нацията, която най-много употребява аспирин. В Съединените щати годишно се произвежда 12 хил. тона аспирин или 50 милиарда единични дози. За 2009 година в Америка се продадени 44 милиона опаковки аспирин.

1 Коментар

  1. Small
    Пламен

    Невежеството е неописуемо. Да пиеш аспирин е равносилно, на това да се избере едно зло пред друго зло. В случаят избираме хеморагия пред обструкция ( тромб, ембол и др. Доказано е че при редовен прием на аспирин е установено, че пациентите най често получават хеморагичен инсулт, язви на стомаха и дванадесетопръстника или на вътрешните органи.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност