Close search

Българска агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки срещу заболяването Африканска чума при свинете

Българска агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки срещу заболяването Африканска чума при свинете БАБХ предприема превантивни мерки срещу заболяването Африканска чума при свинете Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Във връзка с констатирано огнище на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на Република Украйна в областта Запорожие, Българска агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки с цел предотвратяване на появата на заболяването на територията на страната.

Заболяването не е опасно за здравето и живота на хората, но може да нанесе големи икономически щети. В края на миналата година, по разпореждане на д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, Център за оценка на риска към БАБХ изготви научно становище за оценка на риска от проникване на Африканската чума по свинете на територията на България, както и препоръки за предотвратяване на появата на АЧС, като към момента заболяването никога не е установявано на територията на страната ни.

Предприет е засилен контрол върху личния багаж на пътниците идващи от трети страни, в които е констатирано заболяването АЧС, за наличие на суровини и храни от животински произход, както и засилен контрол върху плавателните средства по река Дунав, превозващи хора, животни и товари от Русия и Украйна.

Влизащите в страната превозни средства през ферибот Варна се дезинфекцират. Областните дирекции по безопасност на храните организират обезвреждането на остатъчните количества хранителни отпадъци от кетъринга на самолетите и бордовите кухни на плавателните средства по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на заболяването АЧС.

Източник и снимка: babh.government.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност