Close search

Безопасни съдове за готвене?

Безопасни съдове за готвене? Търсите безопасни съдове за готвене? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Днес на пазара има изобилие от различни видове съдове за готвене.

Вземането на най-добрия и безопасен избор за нашите семейства може да бъде предизвикателство. Но изпитания и истински чугун все още е сред най-трайните и нетоксични видове съдове за готвене на разположение – и ако знаете как да го използвате правилно, той може да бъде също толкова лесен за използване и чист, като много по-удобните, но пълни с химикали, отбелязани като „незалепващи.“

Чугунът е класически, когато става дума за издръжливи съдове за готвене. И ако го поддържате правилно, той може да издържи цял живот и да се предава от поколение на поколение. Но често срещаното оплакване е, че храната е склонна да се залепя към чистия чугун, тъй като не е на пластове с тефлон или други незалепващи повърхности, които често съдържат перфлуорирани химикали (PFC), които отделят отровни пари във въздуха и изтичат токсични вещества в храната.

Съдовете за готвене от неръждаема стомана са един безопасен вариант, но ако се надраскат, също могат да отделят никел и други нежелани вещества в храните. За тенджери и тигани, неръждаемата стомана, все още е отличен избор, както е и медта, но когато става дума за тигани и скари, чугунът е може би най-добър.

Чугунът става по-добър с течение на времето

Любителят на пермакултурата Пол Уитън обяснява в своя блог как да изберете качествени чугунени съдове за готвене, как правилно да се грижите за тях, и как да направите така, че не само да издържат, но и да стават по-добри. За разлика от повечето други видове съдове за готвене, чугунът действително става по-добър с течение на времето, когато е редовно остъргван и обработван. Хората с анемия или липса на желязо могат да се възползват от желязото, намиращо се в чугуна.

Според Уитън, най-добрите видове чугун са по-стари съдове, намирани в гаражни разпродажби и онлайн сайтове. Много от по-старите чугунени съдове са направени с гладка повърхност, за разлика от новите чугунени съдове за готвене с груби повърхности. Обикновено по-старите тигани също са използвани с обработване в продължение на много години, което означава, че вече са „разработени“.

„Много от хората с опит в готвенето с чугун препоръчват закупуване на интензивно използван тиган,“ пише той. Но ако единствената ви възможност е един нов тиган, той препоръчва да се използва шпатула от неръждаема стомана с плосък ръб, за да се „премахват натрупаните върхове“. 

Мазнина от бекон и палмово масло, отлични за обработване на чугунени съдове за готвене

Правилната „обработка“ на чугунен тиган включва позволяване на естествени масла за готвене да проникнат в повърхността за готвене, без да ги измивате след всяка употреба. Този процес е уникален за чугуна, и това позволява да се образува плавна полимеризирана мазна повърхност, правейки повърхността за готвене гладка и лесна за почистване.

В опита на Уитън, наситени мазнини, като мазнина от бекон и палмово масло, което остава твърдо при стайна температура са склонни да работят най-добре за създаване на идеална чугунена повърхност за готвене (въпреки че ние не препоръчваме палмово масло за нищо). Хидрогенираните масла са токсични и следователно трябва да се избягват, а моно- и полиненаситените мазнини са склонни да оставят повърхността за готвене лепкава.

Обработката на чугун с наситени мазнини помага и за предпазване на повърхността от ръжда, която може да се образува, когато тиганите не са правилно изсушени след употреба. Уитън препоръчва загряване на чугунените тигани върху котлон, за да се отстрани излишната вода, тъй като подсушаването с кърпа обикновено няма да ги изсуши достатъчно. Ако вече има ръжда, хлътване или спечена лепкавост, Уитън съветва използването на самопочистващ вариант на котлона за буквално изпичане на утайката.

Източник: biopogled.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност