Close search

Безценните качества на нара

Безценните качества на нара Десет от безценните качества на нара Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Освен, че нарът е плодът с най-много антиоксиданти, той има куп полезни за организма качества, за които ни припомнят колгите от bolime.net.

1. Повишава нивото на хемоглобина

Нарът е едно от най-добрите средства срещу анемия. Леко разреден прясно изцеден сок от нар по половин чаена чаша, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене в продължение на 2 месеца е идеална помощ при анемия.

2. Намалява кръвното налягане

 Семената на нара са ефективно средство за хипертоници. Чай от изсушени семена от нар е идеален помощник при тревожност или стрес.

3. Повишава активността на хормоните

Полезният нар съдържа много масла, които възстановяват хормоналния баланс в организма. Изключително подходящ е по време на менопауза.

4. Дезинфекцира устата и гърлото

Отвара от кора на нар или сок се използва за гаргара при ангина и фарингит, а също така и при гингивит и стоматит. Танините облекчават болката, а органичните киселини унищожават инфекцията.

5. Вместо инсулин

Този плод е един от малкото, които са подходящи за диабетици. За борба с диабета използвайте 60 капки сок, 4 пъти на ден преди хранене. Още на третия ден ще бъде отчетено значително намаляване нивата на кръвната захар.

6. Сок от нар е много полезен за всички, които работят с радиоактивни изотопи, или живеят в район с висока радиация. Той действа прочистващо от токсините в организма.

7. Лекува кожата

Имате мазна кожа, акне или гнойни рани? Направете маска от леко препечени, натрошени кори от нар с масло или зехтин. Дръжте го в хладилника и го прилагайте върху кожата един или два пъти седмично.

8. Кората на един зрял нар съдържа алкалоиди, които притежават силно антихелминтно действие. Може да се дава на малки деца, за зашита от глисти и друг вид бактерии. Приема се след като се направи отвара, която се подслажда с малко мед.

9. Спира диарията

Кората от нар има стягащо действие и е много полезна при диария. Възрастните могат да взимат по една щипка изсушена кора от нар 3 пъти дневно след хранене, а децата за тази цел могат да пият прясно изцеден сок, разреден наполовина с вода.

10. Намалява възпалителните процеси в организма

Различни възпалителни заболявания на бъбреците, черния дроб, ушите, очите, ставите, както и при гинекологични възпаления се повлияват отлично от отвара, направена от корите на нар. Подгответе я както следва: 2 супени лъжици прахообразна кора от нар се залива с 1 чаша гореща чаша вода и се вари на водна баня за 30 минути. Пие се след като се прецеди и изстине по 50 грама на ден, сутрин на гадно.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност