Close search

Бирата увеличава плодовитостта при мъжете

Бирата увеличава плодовитостта при мъжете Според изследователи, пиенето на халба бира на ден удвоява шансовете на един мъж да стане баща Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Според изследователи, пиенето на халба бира на ден удвоява шансовете на един мъж да стане баща. Но същото проучване показа, че ако искате да започнете семеен живот, може да бъде добра идея да спрете кафето – тъй като само две чаши на ден изглежда намаляват шансовете за зачеване.

Второ проучване показа също, че вегетарианците имат по-нисък брой сперматозоиди в сравнение с други мъже – и че спермата им е с по-лошо качество, съобщава napitki.bg.

В първото проучване, изследователи от Окръжната болница в Бостън, Масачузетс, изследвали 105 мъже, чиито съпруги и приятелки са били подложени на ин витро оплождане. Мъжете, които са на средна възраст 37, попълнили обширен хранителна въпросник, който включвал въпроси, свързани с приема на алкохол и кофеинови напитки.

Количеството алкохол, консумирано от кандидат-бащите, е сравнително умерено – мъжете в проучването приемали най-много три единици на ден средно.

Тестовете показали, че няма връзка между приема на кофеин или алкохол и качеството на тяхната сперма. Но тези, които приемали най-много алкохол, имали 57 на сто по-голям шанс ин витрото да е успешно. Мъжете, които пият най-малко, имат едва 28 процента шанс.

Когато изследователите разглеждали приема на кофеин, те открили, че раждаемостта се сринала от 52 на сто при тези, които са приемали много малко кофеин, до само 19 на сто за тези, които приемат най-много. Изследователите не са сигурни защо кофеинът и алкохолът имат такъв забележим ефект върху раждаемостта, когато изглежда, че те нямат никакво влияние върху качеството на спермата на бъдещите бащи.

Въпреки това д-р Алън Пейси, от Университета Шефийлд, заяви: "Умереното пиене може да бъде от полза и за двойки, които се опитват да заченат по естествен начин или по време на асистирана репродукция, защото то помага за намаляване на стреса."

Изследователката Анате Кармън предполага, че кофеинът може да увреди спермата по начин, който в момента не се засича от тестове. Тя казва, че увеличаването на шансовете за забременяване са "много впечатляващи", но заяви, че повече изследвания ще бъдат необходими, за да се потвърди констатацията - и посочи, че нито един от мъжете не е бил алкохолик. Д-р Кармън каза, че не може да бъде сигурна, че кофеинът и алкохолът имат същия ефект върху естествени бременности.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност