Close search

Няколко вреди от кафето

Няколко вреди от кафето Вреди от кафето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ползите от кафето всички познаваме добре. Но дали сме също толкова информирани и за вредите от него?

Консумацията на кафе се е превърнала в традиция в наши дни. Огромен процент хора започват деня си, отпивайки чаша с горещо кафе. 

Напитката е изключително популярна в нашата страна. Тя служи за ободряване и старт на деня. Но дали питието нанася вреди върху организма ни? На този въпрос отговарят колегите от zdrave.ws.

Вреди от кафето – влияние върху нервната система

Кафето действа ободряващо, но не зарежда тялото с хранителни вещества. Набавената енергия е по-скоро „празна“ и когато бива изчерпана, консуматорът остава изнервен. След известно време не е изключено да се развият невроза или неврастения. Най-застрашени са именно хората с лабилна нервна система.

За тях е силно препоръчително да се откажат от любимата си напитка сутрин, за да запазят здравето си в бъдещ план. Ако не можете кардинално да се откажете от кафето, намалете го до минимум и не си позволявайте повече от една чаша дневно. Възможно е да се стигне и до проблеми със съня, лесно събуждане вечерно време, безпокойство, нервна възбуда и т.н.

Вреди от кафето върху сърдечно-съдовата система

Кафето е богато на антиоксиданти и ако се приема в умерени дози, то дори би могло да намали риска от поява на сърдечни заболявания в бъдеще. Ако се прекалява обаче, ефектът определено би могъл да ви стресне. Прекомерната консумация на кафе води до сериозна опасност за сърцето и за кръвоносните съдове.

Приемът на кафе сам по себе си не би могъл да доведе до поява на хипертония, но при хора с повишено кръвно налягане може лесно да се стигне до опасни сърдечно-съдове проблеми. Високите дози кафе могат да предизвикат и сърдени аритмии (ускорен пулс и прескачане на сърцето).

Вреди от кафето върху костната система

Кофеинът действа върху изхвърляне на калций от организма. По този начин се увеличава отделянето му с урината. Хора със слаби кости са най-застрашени. При жени, които се намират в менопауза, бива увеличен риска от поява на остеопороза. Ако все пак желаете да приемате кафе сутрин, трябва да компенсирате загубата на калций в организма си, като приемате повече млечни продукти, мляко и риба.

Вреди от кафето върху храносмилателната система

Напитката повишава стомашната секреция и доста дразни лигавицата на червата и стомаха. Хора, които страдат от тиреотоксикоза или тези, които са предразположени към развитие на стомашни заболявания, не бива да залагат на кафе. Питието рязко увеличава риска от поява на язва, гастрит, колит и други болести на стомашно-чревния тракт.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност