Close search

Босилекът, царската билка

Босилекът, царската билка Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли, дъбилни вещества, сапонини, флавоноиди. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Босилекът, Ocimum basilicum, е тревисто растение с голо четириръбесто стъбло и силен аромат, което се използва като подправка и за извличане на етерично масло. Известен е още като 'царска билка', тъй като от гръцки basilicum значи ‘царски’. Растението достига до височина 60 см., а цветовете са предимно бели, много рядко лилаво-бели или червени. Плодовете са сухи и след като узреят обособяват четири малки семенца. За билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен или сух вид. Родина на босилека са тропиците на Азия и Африка, но е култивиран от векове.

Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли, дъбилни вещества, сапонини, флавоноиди. Билката съдържа витамин К, витамин А и манган. Миризмата й е специфична, а вкусът е леко парлив. Добре е да имате предвид, че в по-високи дози босилекът е токсичен и може да има нежелани ефекти.

Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Използва се за лечение на инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, срещу умора и намален апетит. Босилекът е полезен за успокояване на спазмолитични състояния и срещу подуване на стомаха, дразни стомашните жлези и възбужда апетита. Билката се прилага при заболявания на устната кухина, при хроничен гастрит, хроничен колит, цистит, уретрит. Полезен е за лечение на хроничен бронхит с кашлица и укрепва сърдечната дейност при заболяване на миокарда. Билката се използва на отвара от 1 супени лъжички изсушен босилек, която се залива с 300 мл кипяща вода, вари се 1 минута, кисне 20-40 минути, прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 мл след хранене. Ако искате да отслабнете трябва да избягвате босилека заради способността му да увеличава апетита. Като подправка може да се използва за ястия от риба, за пици и за гурме подправката балсамов оцет. Особено добре се комбинира с домати и зехтин.

Външно билката се използва за лечение на кожни обриви, акне и отоци. Отлично средство е срещу комарите – ако поставите саксия с билката на прозореца ще прогоните безвредно насекомите от стаите. Българската народна медицина препоръчва сок от пресни листа да се използва срещу гнойни възпаления на средното ухо и трудно заздравяващи рани. При възпалителния в устната кухина отварата се използва за жабурене и гаргара по 5- 6 пъти дневно. Босилекът намира широка употреба в кухните на южните народи, тъй като поради топлия климат храната се разваля по-бързо. Етеричното масло на подправката има консервиращи и антисептични свойства и спомага за съхраняване на храната за по-дълго време.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност