Close search

Чаша вино на ден е полезна срещу инфаркт

Чаша вино на ден е полезна срещу инфаркт Консумирането на чаша на вино дневно предпазва от инфаркт, но само 15 на сто от населението Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Консумирането на една чаша вино дневно предпазва от инфаркт, но само 15 на сто от населението, които са носители на специфичен ген. Това установиха шведски учени, цитирани от в."Дейли мейл".

Екипът на проф. Лорън Лиснер от университета в Гьотеборг идентифицира гена TaqIB, свързан с производството на протеина CETP - отговорен за "добрия холестерол".

Този вид холестерол помага за премахването на мазните образувания по кръвоносните съдове.

Новото откритие на шведските учени опровергава предишни твърдения, че умереното пиене на алкохол помага срещу сърдечните заболявания.

Медиците дори препоръчваха здравословната доза на консумация - седем малки питиета за жени и 14 за мъже седмично.

От откритията на гьотеборгските изследователи вече става видно, че положителните страни на умерената консумация не важат за 85 на сто от населението, а само за щастливците, носители на гена TaqIB.

При изследването били сравнени медицинските данни на 618 пациенти със сърдечносъдови проблеми и контролна група от 3000 здрави граждани и техните навици за консумация на алкохол. Всички доброволци били тествани и за въпросния новооткрит генотип.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност