Close search

Червеното вино - полезно за зрението

Червеното вино - полезно за зрението Червеното вино - полезно за зрението Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Пиенето на червено вино е полезно за зрението и може да предотврати заболяване на очите по-късно в живота, според водещ хирург.

Консултант офталмологът от Научния център за зрителна хирургия в Хъл, Англия, Mилинд Панде казва, че напитката е полезна заради съдържанието на ресвератрол, пише napitki.bg.

Веществото се съдържа в кожата на гроздето и се смята, че пречи на застаряването на мускулите в очите, което може да доведе до проблеми със зрението.

Ресвератрола също спира растежа на кръвоносните съдове в очите - ако те продължават да растат, това може да доведе до дегенерация на макулата - отслабване на зрението, каза г-н Панде.

За мнозина това състояние означава, че трябва да сложат очила, когато остраеят, но също така е и водеща причина за слепота и е особено опасно за хората с диабет, каза г-н Панде.

Очния хирург заяви: "Ресвератрола е растителен полифенол, който се намира в червено вино и гроздето. Това е съединение, което е полезно в борбата срещу дегенерацията на макулата, свързана с възрастта . Смята се, че ресвератрола спира безконтролния растеж на кръвоносните съдове (ангиогенезата) в окото. Това означава, че той може да помогне за запазване на зрението при дегенерация на макулата и в случаите на диабетна ретинопатия, която може да доведе до загуба на зрението при хора с диабет."

Не само виното може да помогне за забавяне на отслабващото зрение. Храни като зеле, броколи и спанак съдържат лутеин, който е установено, че укрепва мускулите в окото.

Г-н Панде каза: "Диета, богата на витамини A, C и E, лутеин, зеаксантин и есенциални мастни киселини, също може да ви помогне да се защитите от заболяване на очите, а тези вещества могат да бъдат намерени в ярко оцветените плодове и зеленчуци, като например царевица, жълти чушки, мандарини и портокали."

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност