Close search

Сбъдни мечта – стани дарител

Сбъдни мечта – стани дарител Сбъдни мечта – стани дарител Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Медицински комплекс „Д-р Щерев“ разработи специална програма за донори на яйцеклетки.

Преди време ви разказахме няколко истории за силата на донорството. Какво означава да си донор на яйцеклетки и как може това да помогне за сбъдването на една мечта – мечтата за дете. Разказахме колко малко е нужно да протегнеш ръка и да дариш надежда.

Следващите няколко реда са за жените, които искат да помогнат на напълно непознат да се случи нещо прекрасно - създаването на нов живот.

За съжаление през последните години в България се наблюдава тенденция на все повече двойки с репродуктивни проблеми, които често са следствие от изчерпан яйчников резерв (ИЯР). Освен напредването на възрастта има и други фактори, които могат да доведат до намаляване на яйчниковия резерв, като наследствени заболявания, преждевременна менопауза, която може да се дължи на автоимунно заболяване, прием на медикаменти, оперативна интервенция, ендометриоза, както и при жени, преминали химио- или лъчетерапия.

Възможността за тази двойка да имат дете се явява именно даряването на яйцеклетки. И въпреки че по статистически данни двойките с репродуктивни проблеми, които имат нужда от дарителски яйцеклетки, са над 40 000, броят на дарителите е крайно недостатъчен. 

Причината до голяма степен се дължи на липсата на информация. За радост в последните години неправителствени организации на пациентите с репродуктивни проблеми като Сдружение „Зачатие”, Фондация „Искам бебе” и най-младата, но най-активната организация за подкрепа на дарителството Фондация „Майки за донорство”, полагат сериозни усилия за повишаване на обществената чувствителност по темата и за предоставяне на нужната информация и цялостни напътствия на всички жени, желаещи да дарят яйцеклетки.

За да помогне в процеса на набиране на донори и да подкрепи двойките за сбъдването на тяхната мечта да станат родители, Медицински комплекс „Д-р Щерев“ също разработи специална за целта дарителска програма. Програмата е наречена Optima eggs и предоставя цялата необходима информация както за донора, така и за реципиента на яйцеклетки.

Важно е да се знае, че жените, които искат да дарят яйцеклетки, трябва да са майки на поне едно здраво дете. Те трябва да са на възраст между 18 и 34 години при неродствено и между 18 и 38 години при родствено даряване.

Подборът на дарители на яйцеклетки се извършва само от лицензирани инвитро центрове, чиято дейност се контролира от Изпълнителна агенция по трансплантация, а критериите са съобразени съгласно Наредба 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция на Министерство на здравеопазването.

Когато една жена вземе благородното решение да стане дарител на яйцеклетки и да подаде ръка на нуждаещите се двойки, може да се свърже с координаторите на програмата Optima eggs. Повече информация за дарителската програма на Медицински комплекс „Д-р Щерев” може да намерите ТУК.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност