Close search

Чесън срещу рак на белия дроб

Чесън срещу рак на белия дроб Веществото алицин в чесъна предпазва от рак на белия дроб Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Консумацията на чесън два пъти седмично понижава риска от развиване на рак на белия дроб. 

До този извод достигнали сътрудниците от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в Цзянс, Китай, пише The Daily Mail. Учените потвърждават, че хората, които са включили в диетата си чесън, са с 44% по-малко склонни към развиването на смъртоносната болест.

Чесънът даже ефикасно ‘‘работи‘‘ и при пушачите ( в 80% от случаите пушенето предизвиква рак на белия дроб), и понижава риска с 30%. В хода на изследванията, китайците сравнили данните на 1 424 пациента, страдащи от рак и 4 500 здрави доброволци. Изследваните били питани за диети и начин на живот. Експертите се интересували как точно консумират чесъна и дали пушат. Резултатите показали, че тези които използват чесън минимум два пъти в седмицата са в по-малка степен изложени на риск от рак даже при наличие на вредния навик и при готвене на горещо масло.

Веществото алицин в чесъна предпазва от рак на белия дроб

Чесънът притежава мощния компонент алицин. Това химично съединение се създава при стриването на скилидките чесън. Варен или накиснат, чесънът помага при възпаления в организма, действа в качеството на антиоксидант, защитавайки от вреди, които могат да нанесат свободните радикали, пише още agronovinite.com.

По-рано проведените изследвания показали, че чесънът предпазва от различни белодробни заболявания, както и рак на дебелото черво (снижава риска с една трета). По думите на сътрудниците от медицинската школа от университета Емори в САЩ, чесънът се явява универсално средство против проблеми със сърцето. Свързано е със съдържащия се в него диалил трисулфид, който е способен да предотврати разрушаването на тъканите на сърцето, което води до инфаркт. Резултатите от изследванията на китайските учени са публикувани в списание Cancer Prevention Research.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност