10 суперхрани, с които може да прекалявате
Ново изследване, проведено от американски диетолози изучаващи полезните хранителни продукти, определи кои е препоръчително да се приемат в по-големи количества.
1. Чесън и лук
Те притежават фитонциди, които унищожават микроорганизмите във въздуха. Също така флавоноидите в тези продукти намаляват вероятността от появата на злокачествени образувания.
2. Броколи и зеле
Броколите са изключително богати на бета-каротин и витамин С, а индол-3-метанолът, съдържащ се в зелето, възпрепятства развитието на рак на гърдата.
3. Спанак
Офталмолозите определят спанака като отлично средство за профилактика на дистрофия на ретината и намаляване остротата на зрението. Това е възможно благодарение на високото съдържание на каротиноиди, зеаксантин и лутеин.
4. Кисело мляко
Киселото мляко подпомага нормализирането на микробния състав на червата. То е източник на калций, витамин В и А. Също така укрепва костната и нервната система.
5. Риба
Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в нея, намаляват риска от възникването на заболявания на сърцето и укрепват нервната система.
6. Авокадо
То доставя необходимите на организма ненаситени мастни киселини, олеинова киселина и растителна целулоза. Същевременно авокадото намалява нивото на холестерола в кръвта.
7. Кайсии
Те са богати на бета каротин, който в хода на биохимичните процеси се превръща във витамин А. Този витамин възпрепятства разрушаването на клетките под въздействието на свободните радикали и увреждането на кожата под влиянието на активното ултравиолетово излъчване.
8. Манго
Богат на витамин С, този плод укрепва имунитета и ускорява зарастването на раните.
9. Смокини
Редовната им употреба зарежда организма с калий и витамин В6, който способства за производството на серотонин – хормона, отговорен за формирането на положителните емоции.
10. Лимон
Лимонът от годни се смята за едно от средствата за профилактика на онкологичните заболявания, макар за това негово действие все още да има доста спорове. Но пък едва ли е необходимо да напомняме за неговите свойства при лечението на простуда.
Ползван източник: zdrave.bg
Снимки: flickr.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook