Close search

Чесънът предпазва мозъка и забавя процеса на стареене

Чесънът предпазва мозъка и забавя процеса на стареене Чесънът предпазва мозъка и забавя процеса на стареене Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хранително вещество в чесъна забавя процеса на стареене и предпазва мозъка, твърдят авторите на ново изследване, цитирани от obekti.bg.

Според учените от университета в Мисури това вещество дори може да намали риска от развитие на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Ключът е във въглехидратите в суперхраната.

„Чесънът е сред най-консумираните продукти в света. Повечето хора го приемат за „суперхрана“, тъй като е мощен източник на антиоксиданти и съединенията в него имат противовъзпалителен ефект“, обяснява проф. Зезонг Гу – автор на изследването.

Специалистите са изучили производното на въглехидратите на чесъна – FruArg.

Учените са наблюдавали как хранителните вещества в чесъна реагират на стреса, предизвикван от условията в околната среда.

Той може да възниква заради процеса на стареене, тютюнопушенето, замърсяването на околната среда, черепно-мозъчни травми или злоупотребата с алкохол. Микроглиалните клетки предпазват мозъка от уврежданията. По време на възпалителни процеси техният брой нараства. Те обаче отделят опасно вещество – азотен оксид.

Излишъкът му води до увреждания на мозъка и до развиването на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.

Изследователите са създали клетъчен модел на стреса.

Вследствие на стреса микроглиалните клетки са се увеличили и са отделяли опасния страничен продукт. Когато учените са добавили в модела FruArg, микроглиалните клетки са започнали да отделят по-малко от азотния оксид.

Освен това FruArg е способствал за "производството" на полезните за мозъка антиоксиданти.

В бъдеще изследователите планират да установят може ли FruArg да се справи с диабета, рака и болестите на сърдечносъдовата система.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност