Close search

Как да победим непреодолимото желание за сладко

Как да победим непреодолимото желание за сладко Как да победим непреодолимото желание за сладко? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ходенето в продължение дори само на 15 минути може да помогне на хора с наднормено тегло да преодолеят моментно силно желание за висококалорични сладки храни, предаде Tribali, позовавайки се на резултатите от малко австрийско изследване.

Проучването на специалисти от университета на Инсбрук е обхванало 47 души с наднормено тегло на средна възраст 28 години. Изследователите са наблюдавали как 15-минутно ходене върху бягаща пътека с темпо, достатъчно да бъде хванат автобус, но не и да причини задъхване, влияе върху непреодолимото им желание да похапнат сладко.

Поведението на участниците е било сравнено с това на индивиди от контролна група, които през същия период от време не са правили нищо.

Експериментът е показал, че при участниците, които са ходили върху бягащата пътека, непреодолимото желание за сладко съществено намалява.

Резултатите от изследването показват, че ходенето може да се използва като стратегия срещу моментния непреодолим апетит за нездравословни изкушения. Тренировката действа като когнитивна стимулация, която отвлича хората от натрапчивата мисъл за храна. Ако човек се приучи да ходи редовно, когато изпита непреодолимо желание да похапне нещо, това също може да му помогне да спазва здравословно въздържание от нездравословни храни, обясняват психолози в придружаващите проучването коментари.

Според Световната здравна организация близо 2 милиарда души по света са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, което ги излага на повишен риск от преждевременна смърт, дихателни проблеми, сърдечносъдови болести, диабет, високо кръвно налягане, фрактури и психологически проблеми.

Източник: obekti.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност