Close search

Изборът на алкохол се дължи на гените ни

Изборът на алкохол се дължи на гените ни Изборът на алкохол се дължи на гените ни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Дали предпочитате свежия цитрусов вкус на бялото вино или горчивината на пенлива бира, се дължи на вашите гени.

Нови изследвания показват, че вкусовите рецептори са свързани с генетични вариации, пишат колегите от napitki.bg.

Вече е добре известно, че вкусът оказва силно влияние върху това, което ядем и пием.

Но ново изследване показва, че гените на човек влияят върху това как ние възприемаме интензивен аромат - и дали ни харесва дадена напитка или не.

Джон Хейс, професор по науката за храненето в Щатския университет на Пенсилвания, каза: "Хората се различават според усещанията, които изпитват от дадена храна или напитка. И точно като далтонизма, тези разлики във възприятията имат биологична основа. Предишни изследвания показват, че някои хора усещат повече горчивината и по-малко сладостта от алкохолни напитки като бира. Като цяло, по-голямата горчивина е свързана с това, че даден човек харесва по-малко тази напитка, и тъй като ние по принцип сме склонни да избягваме храни или напитки, които не харесваме, по-слабото харесване на алкохолни напитки се асоциира с по-нисък прием."

Ръсел Кийст, професор по сетивни и хранителни науки в Университета Дийкън в Австралия каза: "Различията в горчивия вкус могат да бъдат особено важни, защото предишни изследвания са показали, че хората, които изпитват горчивината по-интензивно, консумират по-малко горчиви зеленчуци. Въпреки това, с алкохола е по-сложно, тъй като алкохолните напитки съдържат аромати и вкусове, които могат да маскират всички отблъскващи ефекти на горчивина - например, сладостта на шерито, или аромата на коктейлите."

Професор Хейс казва, че генетиката не е изцяло определяща що се отнася до избора на питие. Той добави: "Биологията не е съдба. Това означава, че изборът на храна си остава точно това – избор. Някои хора могат да се научат да преодоляват своята вродена неприязън към горчивината и да консумират прекомерни количества алкохол, а други, които не изпитват повишена горчивина, може да изберат да не консумират алкохол заради безброй причини, които нямат нищо общо с вкуса."

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност