Изборът на алкохол се дължи на гените ни
Дали предпочитате свежия цитрусов вкус на бялото вино или горчивината на пенлива бира, се дължи на вашите гени.
Нови изследвания показват, че вкусовите рецептори са свързани с генетични вариации, пишат колегите от napitki.bg.
Вече е добре известно, че вкусът оказва силно влияние върху това, което ядем и пием.
Но ново изследване показва, че гените на човек влияят върху това как ние възприемаме интензивен аромат - и дали ни харесва дадена напитка или не.
Джон Хейс, професор по науката за храненето в Щатския университет на Пенсилвания, каза: "Хората се различават според усещанията, които изпитват от дадена храна или напитка. И точно като далтонизма, тези разлики във възприятията имат биологична основа. Предишни изследвания показват, че някои хора усещат повече горчивината и по-малко сладостта от алкохолни напитки като бира. Като цяло, по-голямата горчивина е свързана с това, че даден човек харесва по-малко тази напитка, и тъй като ние по принцип сме склонни да избягваме храни или напитки, които не харесваме, по-слабото харесване на алкохолни напитки се асоциира с по-нисък прием."
Ръсел Кийст, професор по сетивни и хранителни науки в Университета Дийкън в Австралия каза: "Различията в горчивия вкус могат да бъдат особено важни, защото предишни изследвания са показали, че хората, които изпитват горчивината по-интензивно, консумират по-малко горчиви зеленчуци. Въпреки това, с алкохола е по-сложно, тъй като алкохолните напитки съдържат аромати и вкусове, които могат да маскират всички отблъскващи ефекти на горчивина - например, сладостта на шерито, или аромата на коктейлите."
Професор Хейс казва, че генетиката не е изцяло определяща що се отнася до избора на питие. Той добави: "Биологията не е съдба. Това означава, че изборът на храна си остава точно това – избор. Някои хора могат да се научат да преодоляват своята вродена неприязън към горчивината и да консумират прекомерни количества алкохол, а други, които не изпитват повишена горчивина, може да изберат да не консумират алкохол заради безброй причини, които нямат нищо общо с вкуса."
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook