Close search

Да дариш, означава да подадеш ръка

Да дариш, означава да подадеш ръка Да дариш, означава да подадеш ръка Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всяка жена мечтае да стане майка, но понякога се появяват фактори, които изискват повече търпение и специална помощ, за да може жената да чуе звънливия детски смях.

Една история за добротата...

Нека ви разкажем една история или по-скоро приказка, за една сбъдната мечта. Героите в нашата история са две приятелки, Цветелина (28 години) и Ива (37 години).

Цветелина е щастливо омъжена и има прекрасно дете на 3 годинки. Тя и нейната колежка Ива, стават близки приятелки с течение на времето, което прекарват заедно около съвместната си работа.
Един ден на Ива споделя с Цвети огромната мъката която я е налегнала. Тя и съпругът ѝ мечтаят да станат родители и се опитват от много време да сбъднат мечтата си, но уви..... След последните изследвания на Ива се указва, че тя може да има успешна бременност благодарение на дарителска яйцеклетка.

Най-лесният път е чрез родствено даряване по права линия. За съжаление Ива няма сестра или братовчедка, която да ѝ помогне, което налага включването ѝ в програмата за даряване на яйцеклетки.
Възможността е налице, но времето минава...

И така един ден, трогната от неспирната мъка на Ива, Цвети решава да помогне, да подаде ръка на своята приятелка, да бъде нейният дарител. Това скрепява тяхното приятелство още повече, а Ива е изпълнена с благодарност и любов към Цвети. 

След като двете приятелки отиват в специализирана инвитро клиника, за да получат повече информация от координаторите на програмата по дарителство, става ясно, че Цвети не може да е дарител на яйцеклетки за Ива, тъй като донорът трябва да е анонимен. 

Но решение има и на този проблем – Цвети ще стане донор, на друга жена, която се нуждае от дарителска яйцеклетка, а на Ива лекарите ще предложат яйцеклетки от друг анонимен дарител.

Цвети не се отказва от решението си да помогне на Ива, но започват да се появяват много въпроси, които я вълнуват – дали яйчниците ще функционират нормално след процедурата, с какви хормонални средства ще протече стимулацията, как протича взимането на яйцеклетките и още много други.

Отговорите на тези въпроси тя намира в компетентните и любезни координатори по дарителската програма, които и обясняват, че процедурата не влияе върху заложения фертилен потенциал, на практика тя ще се раздели с толкова яйцеклетки, колкото би загубила в рамките на два-три нормални менструални цикъла. 

На всеки донор, решил да дари яйцеклетки, се предписва съвременна неагресивна терапия с лекарства, съдържащи ниски хормонални нива. Самата процедурата по даряване на яйцеклетки не е операция. Това е напълно безболезнена процедура с продължителност около 15–20 минути, извършваща с венозна краткотрайна упойка. Престоят в болницата е не повече от 2-3 часа, след което дарителят може да се върне към нормалния си ритъм на живот.

Тази приказка завършва с щастлив край. В момента Ива се радва на прекрасно, здраво момиченце.
Дарител на яйцеклетки може да е всяка жена до 34-годишна възраст, която има желание да помогне. Желателно е донорът да има поне едно здраво дете и да е стигнал сам до това решение.
По статистически данни двойките с репродуктивни проблеми, които имат нужда от дарителски яйцеклетки, са над 40 000. 

Донорството на яйцеклетки е повече от помощ, то е сбъдването на една мечта – мечтата да бъдеш родител.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност