Close search

Присаждане на матка – не само напредък в медицината, но и шанс за бебе

Присаждане на матка – не само напредък в медицината, но и шанс за бебе Присаждане на матка – не само напредък в медицината, но и шанс за бебе Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Присаждането на матка е една от водещите теми на Конгрес по стерилитет и репродуктивна медицина. 

Всяка година Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) организира научен форум, на който български и чуждестранни специалисти могат да обменят научни идеи и практически опит. 

Конгресът протича със задълбочено представяне на клинични достижения и резултати от изследвания, дискусия по медицински, обществени и чисто човешки аспекти по приложението на модерните асистирани репродуктивни технологии и по последните тенденции в сферата на акушерството, гинекологията и феталната медицина.

Тази година XVI-тия Конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве ще се проведе от 12 до 15 март, в хотел Самоков, курортен комплекс „Боровец.”

Ползата от подобен вид конгреси е не само за специалистите, но и за пациентите, на които ще се предоставят по-добри и професионални грижи, благодарение именно на обменения опит, добиването на нова научна информация и работата в екип на специалистите, взели участие в конгреса.

Именно по този начин, теми като присаждането на матка могат да достигнат до по-голям брой специалисти в сферата на репродуктивната медицина, акушерството, гинекологията и феталната медицина.

Присаждането на матка е голямо достижение в съвременната гинекологична хирургия и репродуктивна медицина. Процедурата е направена от проф. Милан Миленкович, който е част от водещ шведски екип, извършил най-голям брой подобни трансплантации до момента. 

За да увеличи възможността на жените с репродуктивен проблем да могат да се радват на собствена рожба, български екипи, в това число и специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев”, работят върху приложението на тази процедура и в България.

За първото бебе родено благодарение на присадена матка

През септември миналата година на бял свят се появява първото бебе, родено от жена с трансплантирана матка. Появата на малкото създание е благодарение на медицинския екип с участието на проф. Миленкович. 

През 2013 г. на 35-годишната пациентка е извършена успешна трансплантация на матка, от донорка в менопауза, майка на две деца. Трансплантацията се е наложила, поради вродената агенезия на матката на пациентката. Това е състояние което се характеризира с пълна или частична липса на матка, маточна шийка и горната част на влагалището, нарича се още синдром на Rokitansky-Küster-Hauser.

Преди да се направи трансплантацията пациентката и нейният партньорът правят инвитро процедура, от която се получават 11 ембриона. Те се замразяват до момента, в коjто могат да бъдат трансферирани в матката на бъдещата майка.

И ето че година по-късно след трансплантацията на матката, още с първия ембриотрансфер, настъпва бременност. Тя протича нормално и бебето се развива добре. Направеният доплер, ултразвуково изследване на кръвотока в маточните артерии и пъпната връв, е бил с нормални показатели.
Бебето се ражда в 31 гестационна седмица с цезарово сечение. Въпреки по-ранната му поява на бял свят, момиченцето се ражда живо и здраво с тегло близо 2кг. 

Добрият завършек, това е което цели всеки специалист. В днешно време с напредването на медицината и развиването на познанията на специалистите, има много по-големи възможности за двойките с репродуктивни проблеми, да станат родители и да се радват на този дар – да имаш дете. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност