Close search

Да облекчим болките в стомаха с натурални средства

Да облекчим болките в стомаха с натурални средства Какво да правим при различните проблеми със стомаха Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Проблемите със стомаха са все по-често срещани при много хора, но за някои от нас, за съжаление, те са нещо повече от просто неудобство. 

Понякога, за да си осигурим нормален живот без болка, трябва да се научим как да разчитаме и контролираме симптомите. Колегите от zdrave.bg предлагат няколко натурални домашни метода, които ще ни помогнат да го преодолеем проблемите със стомаха:

Натурални средства при киселини

Киселините (или т.нар. киселинен рефлукс) възниква, когато клапата, свързваща хранопровода и стомаха, не работи правилно и позволява на киселините да преминават в обратна посока от стомаха. Това обратно движение на стомашните киселини причинява киселини и създава неприятен вкус в задната част на гърлото. Едва ли на всички ще се хареса най-доброто натурално средство за справяне с киселинния рефлукс, но пък то наистина действа – отслабването.

Изследванията показват, че почти половината от хората, страдащи от киселинен рефлукс, са с наднормено тегло и дори минимално отслабване (с 2 до 5 кг) може значително да ограничи проблема с киселините. Просто трябва да ядем по-малки порции и да избягваме мазните и пържените храни (които обикновено предизвикват пристъп на киселинния рефлукс) – и двата метода веднага ще ни помогнат със симптомите и със свалянето на няколко килограма.

Натурални средства при синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво някога е бил рядко срещан, но днес е реален стомашен проблем за всеки един на пет души. Това е храносмилателно разстройство, което засяга дебелото черво и причинява редуващи се изблици на констипация и диария – и не на последно място предизвиква тежки стомашни спазми.

Ментата е натуралното домашно средство, което ще облекчи болезнените симптоми.
Смученето на твърд ментов бонбон след хранене е достатъчно, за да облекчи леките симптоми на синдрома, а при по-тежки случаи е препоръчителен приемът на хранителна добавка – най-често таблетка или капсула с екстракт от мента, която трябва да се взема след хранене. Ментата облекчава храносмилателния тракт и помага да се предпазим от възпаления, които могат да доведат до симптоми на синдрома на раздразненото черво.

Трябва да имаме предвид обаче, че ментата може да взаимодейства с някои лекарства и да попречи на действието им, затова трябва да се консултираме със своя лекар преди да използваме този метод за лечение на синдрома.

Натурални средства при констипация

Всеки човек има свой различен нормален цикъл на отделяне, но като цяло "изхождането" по-малко от три пъти седмично и то в твърде малко количество се счита за констипация (запек). Отделянето на твърди изпражнения може да предизвиква разкъсвания на тъкани и болезнени хемороиди.

Можем да облекчим ситуацията и да посещаваме по-редовно тоалетната като ядем по-често например боб и бобени култури.

Този тип храни са пълни с фибри, които помагат на тялото да формира меки и големи изпражнения и да ги отделя от храносмилателната система по-бързо. Ако имаме проблем с газовете след консумацията на боб, има таблетки, които се приемат предварително. Те ще се справят с проблема.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност