Close search

Днес е националният ден на Пицата със сирене

Днес е националният ден на Пицата със сирене Честваме националният ден на Пицата със сирене Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Знаете ли, че американците ядат около 350 парчета пица в секунда? А Българите по около 50, съобщават от международната платформа за поръчки на храна, foodpanda. 

Независимо дали предпочитате пица с тънка кора, или с дебела, или с месо, или без, днес е празникът на най-популярната пица в света- тази със сирена. 

През 1800 г., повечето италианци смятали пицата за селско ястие. Това се променило, когато един пекар на име Рафаеле Еспозито създава пица „Маргарита” за посещение на кралски особи. Царят и царицата били очаровани от цветовете на италианското знаме, представено от сирене моцарела, червен доматен сос и зелен босилек. Така пицата се превърнала в мода за една нощ, из цялата страна. Въпреки че, на много места си приписват изобретението Пица, най-популярно е твърдението, че произхода е от Неапол, Италия.

Днес има стотици различни видове пица и гарнитури към нея, но всички те произхождат от класическата пица със сирене.  

Пиците със сирене обхващат няколко разновидности и видове сирена, които са проектирани и произведени за използване конкретно върху тестото. Такова например е сиренето – моцарела. Другите, най-популярни са проволоне, чедър пармезан и ементал.

За да бъде подходящо сиренето, то трябва да има специални свойства на топене, разтегливост и съдържание на мазнини и влага. През 2012г. е изчислено, че годишно производството на пица със сирене възлиза на 200 милиона евро за Европа, а търсенето на пица със сирене се увеличава с 8% годишно.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност