Close search

Да подобрим зрението си чрез храна

Да подобрим зрението си чрез храна Как да подобрим зрението си по естествен начин? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всекидневно очите ни са изложени на много дразнители - работа с компютър, изкуствено осветление, слънчева светлина, напрягане при интензивно шофиране, замърсяване на въздуха, прах, полени, цигарен дим. 

Основен елемент за зрителната функция е лутеинът. Съдържа се във висока концентрация в макулата – малка част от ретината, която отговаря за централното зрение. Предпазва ретината и окото от вредните въздействия на околната среда. 

Витамин А и цинкът допринасят за поддържане на нормална зрителна функция. Цинкът е важен за нормалния метаболизъм на витамин A. Витамин Е и цинкът са антиоксиданти, които допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес.

Ето на кои храни да наблегнем, за да подобрим зрението си:

Най-добрите източници на витамин А са морковите, рибеното масло, черния дроб, тъмнозелените и жълтите зеленчуци.

Храни, богати на витамин Е са почти всички ядки. Слънчогледовите семки са на първо място по съдържание на витамин Е - едва 30 грама слънчоглед на ден биха били достатъчни, за да покрият нуждата на организма. Бадемите и лешниците също изобилстват от витамин Е. Той се среща, макар и не в такива количества, в бразлиския орех, лененото семе и шам-фъстъка. Плодовете, зеленчуците и житните култури също съдържат витамин Е, но в ограничени количества.

Съдържание на вит.Е в 100 грама продукт:

  • Слънчогледови семки 50.27 мг  
  • Бадемово олио 39.26 мг  
  • Бадем 26.18 мг 
  • Палмово масло 21.76 мг  
  • Кайсиеви ядки 20.29 мг 
  • Бадемово масло 20.26 мг  
  • Соево олио 18.19 мг  
  • Крокан 17.45 мг  
  • Лешник 15.19 мг  
  • Фъстъчено олио 12.92 мг 
  • Зехтин 12.4 мг 
  • Фъстък 9.13 мг 
  • Бразилски орех 7.6 мг  
  • Майонеза 6.43 мг  
  • Оризови трици 6.05 мг 

Гъбите, рибата, черния дроб, тиквеното семе и яйцата са изключително багати на цинк.

Лутеин може да си добавим чрез следните храни в 250 грама продукт:

  • Кейл - 23 720 мг
  • Спанак - 20 350 мг
  • Ряпа - 12 150 мг
  • Тиква - 2 750 мг 
  • Маруля - 2 580 мг
  • Броколи - 1 680 мг
  • Моркови - 1 070 мг 
  • Артишок - 780 мг
  • Домати - 221 мг
  • Яйца - 191 мг

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност