Close search

Да подобрим зрението си чрез храна

Да подобрим зрението си чрез храна Как да подобрим зрението си по естествен начин? Photo credit sticker

Всекидневно очите ни са изложени на много дразнители - работа с компютър, изкуствено осветление, слънчева светлина, напрягане при интензивно шофиране, замърсяване на въздуха, прах, полени, цигарен дим. 

Основен елемент за зрителната функция е лутеинът. Съдържа се във висока концентрация в макулата – малка част от ретината, която отговаря за централното зрение. Предпазва ретината и окото от вредните въздействия на околната среда. 

Витамин А и цинкът допринасят за поддържане на нормална зрителна функция. Цинкът е важен за нормалния метаболизъм на витамин A. Витамин Е и цинкът са антиоксиданти, които допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес.

Ето на кои храни да наблегнем, за да подобрим зрението си:

Най-добрите източници на витамин А са морковите, рибеното масло, черния дроб, тъмнозелените и жълтите зеленчуци.

Храни, богати на витамин Е са почти всички ядки. Слънчогледовите семки са на първо място по съдържание на витамин Е - едва 30 грама слънчоглед на ден биха били достатъчни, за да покрият нуждата на организма. Бадемите и лешниците също изобилстват от витамин Е. Той се среща, макар и не в такива количества, в бразлиския орех, лененото семе и шам-фъстъка. Плодовете, зеленчуците и житните култури също съдържат витамин Е, но в ограничени количества.

Съдържание на вит.Е в 100 грама продукт:

  • Слънчогледови семки 50.27 мг  
  • Бадемово олио 39.26 мг  
  • Бадем 26.18 мг 
  • Палмово масло 21.76 мг  
  • Кайсиеви ядки 20.29 мг 
  • Бадемово масло 20.26 мг  
  • Соево олио 18.19 мг  
  • Крокан 17.45 мг  
  • Лешник 15.19 мг  
  • Фъстъчено олио 12.92 мг 
  • Зехтин 12.4 мг 
  • Фъстък 9.13 мг 
  • Бразилски орех 7.6 мг  
  • Майонеза 6.43 мг  
  • Оризови трици 6.05 мг 

Гъбите, рибата, черния дроб, тиквеното семе и яйцата са изключително багати на цинк.

Лутеин може да си добавим чрез следните храни в 250 грама продукт:

  • Кейл - 23 720 мг
  • Спанак - 20 350 мг
  • Ряпа - 12 150 мг
  • Тиква - 2 750 мг 
  • Маруля - 2 580 мг
  • Броколи - 1 680 мг
  • Моркови - 1 070 мг 
  • Артишок - 780 мг
  • Домати - 221 мг
  • Яйца - 191 мг

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност