Да подобрим зрението си чрез храна
Всекидневно очите ни са изложени на много дразнители - работа с компютър, изкуствено осветление, слънчева светлина, напрягане при интензивно шофиране, замърсяване на въздуха, прах, полени, цигарен дим.
Основен елемент за зрителната функция е лутеинът. Съдържа се във висока концентрация в макулата – малка част от ретината, която отговаря за централното зрение. Предпазва ретината и окото от вредните въздействия на околната среда.
Витамин А и цинкът допринасят за поддържане на нормална зрителна функция. Цинкът е важен за нормалния метаболизъм на витамин A. Витамин Е и цинкът са антиоксиданти, които допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес.
Ето на кои храни да наблегнем, за да подобрим зрението си:
Най-добрите източници на витамин А са морковите, рибеното масло, черния дроб, тъмнозелените и жълтите зеленчуци.
Храни, богати на витамин Е са почти всички ядки. Слънчогледовите семки са на първо място по съдържание на витамин Е - едва 30 грама слънчоглед на ден биха били достатъчни, за да покрият нуждата на организма. Бадемите и лешниците също изобилстват от витамин Е. Той се среща, макар и не в такива количества, в бразлиския орех, лененото семе и шам-фъстъка. Плодовете, зеленчуците и житните култури също съдържат витамин Е, но в ограничени количества.
Съдържание на вит.Е в 100 грама продукт:
- Слънчогледови семки 50.27 мг
- Бадемово олио 39.26 мг
- Бадем 26.18 мг
- Палмово масло 21.76 мг
- Кайсиеви ядки 20.29 мг
- Бадемово масло 20.26 мг
- Соево олио 18.19 мг
- Крокан 17.45 мг
- Лешник 15.19 мг
- Фъстъчено олио 12.92 мг
- Зехтин 12.4 мг
- Фъстък 9.13 мг
- Бразилски орех 7.6 мг
- Майонеза 6.43 мг
- Оризови трици 6.05 мг
Гъбите, рибата, черния дроб, тиквеното семе и яйцата са изключително багати на цинк.
Лутеин може да си добавим чрез следните храни в 250 грама продукт:
- Кейл - 23 720 мг
- Спанак - 20 350 мг
- Ряпа - 12 150 мг
- Тиква - 2 750 мг
- Маруля - 2 580 мг
- Броколи - 1 680 мг
- Моркови - 1 070 мг
- Артишок - 780 мг
- Домати - 221 мг
- Яйца - 191 мг
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook