Close search

Да пречистим дебелото черво по естествен начин

Да пречистим дебелото черво по естествен начин Поддържането на дебелото черво чисто запазва тъканите чисти и позволява на клетките да се възстановят Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ако страдате запек, инфекции на пикочния мехур и бъбреците, гъбични инфекции, имате лош дъх или се борите с миризмата на тялото, получавате коремни спазми – вероятно дебелото черво се нуждае от прочистване.

Лекарите казват, че болестите започват в дебелото черво. В действителност, дебелото черво се нарежда на трето място по заболяване от рак. То е нашата система за управление на отпадъците. В него токсините могат да поемат два пътя. Чистото и здраво дебело черво ефективно елиминира токсините. Ако е затлачено, то позволява на токсините да се върнат обратно в черния дроб и кръвта.

В дебелото черво водата се изстисква от остатъци от храна, оставяйки след себе си смес от несмилаеми влакна, бактерии, жлъчни киселини и клетки от чревната стена. Ако времето за преминаване на тази материя през червата е твърде бавно, бактерии и гъбички започват да се размножават и токсини се абсорбират отново. Здравото дебело черво премахва отпадъци в рамките на 6 до 18 часа след всяко хранене.

Подходящото хранене може да изчисти дебелото черво от остатъци. Консенсус днес е, че диета на растителна основа е най-добра за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и други заболявания на 21-ти век. Този вид диета има доказани ползи за дебелото черво.

Фибри

Растителните диети със зеленчуци, плодове, зърна, семена и ядки са с високо съдържание на фибри, което е от съществено значение за почистване на остатъците от дебелото черво. Фибрите стимулират перисталтиката и така се намалява времето за преминаване на храната през червата. Имаме нужда от разтворими и неразтворими фибри за прочистване на дебелото черво всеки ден. Неразтворимите фибри почистват, а разтворимите фибри (разтварят се във вода) увеличават полезните бактерии и се свързват с холестерола.

Лененото семе и овесът са храни, който съдържат значително количество от двата вида фибри. (Една супена лъжица смляно ленено семе съдържа 4-6 грама фибри). Други храни с високо съдържание на разтворими фибри са фасул, грах, ориз, ечемик, цитрусови плодове, ягоди и ябълки. Храни с високо съдържание на неразтворими фибри са пшеница, ръж, кафяв ориз, ечемик, зеле, цвекло, моркови, брюкселско зеле, ряпа, карфиол и ябълка (с кожата).

Препоръчително е да се приемат между 20 до 35 грама фибри на ден, но съвременната диета осигурява само около 10 г (Високи количества фибри, обаче, трябва да се избягват по време на възпалителни заболявания на червата.)

Зелени храни

Високото съдържание на хлорофил в храни като люцерна, покълнал ечемик, спирулина и синьо-зелени водорасли ги прави идеални за прочистване на дебелото черво. В допълнение към почистване, хлорофилът успокоява и лекува увредените тъкани в храносмилателния тракт. Той помага на организма да получи повече кислород и извлича токсините. Наричат хлорофила "вътрешния дезодорант."

Ферментирали храни

Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и ниско съдържание на фибри намалява броя на полезните бактерии в червата и така се нарушава баланса на чревната екосистема на организма.

Кисело мляко, кефир и други ферментирали храни като кисело зеле може подсилят броя на приятелските бактерии (пробиотици).

Вода

Водата е универсален разтворител и недостатъчно й количество предизвиква запек и токсичност в червата и бъбреците. Физическата активност, треска, горещи или сух климат и потреблението на месо и солени храни увеличават нуждата от вода. Най-доброто време да се пие чаша вода е между храненията или поне 20 минути преди хранене като коли.

Съществуват редица билкови препарати, които прочистват дебелото черво. Сред най-известните са семената от Псилиум (индийски живовляк). Псилиумът съдържа почти равни количества разтворими и неразтворими фибри (няма друго растение с такива пропорции). Образува почти мигновено гел, който успява да проникне и почисти хранителния тракт. При абсорбирането на водата, гелът увеличава обема си десетократно или повече. Поради този факт, когато попаднe в стомаха, той създава чувство за ситост. Гелът абсорбира водата, почиства стените на дебелото черво, създава леки контракции и при преминаването си през червата, повлича със себе си и натрупаните токсини, пише още doctiming.bg.

Поддържането на дебелото черво чисто от своя страна запазва тъканите чисти и позволява на клетките да се възстановят.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност