Close search

Да си отгледаме домашни репички и магданоз

Да си отгледаме домашни репички и магданоз Да си отгледаме репички и магданоз Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

И репичките и магданозът трябва да се засяват на слънчеви места.

Като цяло за репичките няма високи изисквания към топлината и затова са сред първите зеленчукови култури, които се предлагат на пазара през пролетта. Те са много богати на витамини, минерални соли и захари.

  • Кога да засеем семената на репичките, как да ги отглеждаме и берем?

Семената се засяват в края на февруари и началото на март месец. Те поникват при 3-4 градуса, но оптималната температура при която се развиват е 15-18 градуса. 

След поникването растенията издържат до -1, -2 градуса. За засяването на 1000 квадрата са необходими 1.5 до 2 килограма семена. Репичките не понасят засенчването, затова мястото, което ще се избере трябва да е максимално дълго време огряно от слънцето.

През вегетацията основната грижа се свежда до поддържане на оптимална влага. Тя трябва да е умерена, тъй като, ако е прекалена, растението развива буйна зелена маса и дребен плод. Ако пък почвата е суха, репичките се напукват.

Продукцията на пролетните посеви се прибира след 15 апри на 2-3 пъти.

Магданозът също като репичката е студоустойчив, дори в пъти повече от нея.

Младите кълнове издържат до -9, -10 градуса. Кълновете се появяват 15-20 дни след сеитбата, но ако времето е студено този срок се удължава до 35-40 дни. 

Магданозът също обича слънцето, а ако е засят на сенчесто място изжълтява. Смята се за сухоустойчиво растение заради по-добре развитата коренова система в сравнение с репичките. Поливките му обаче са задължителни. Добре е почвата да се подхрани с органичен тор.

  • Кога да засеем магданоза, как да го отглеждаме и берем?

Магданозът може да се засее още в края на ноември или началото на декември, а също така в края на февруари и началото на март. Когато е на леки почви, семенцата са на дълбочина 2-2.5 см.

Беритбата започва в края на месец май. Хубавото е, че след като се изреже веднъж, магданозът пониква пак и за един вегетационен период се правят 5-6 беритби.

Ползван източник: agroplovdiv.bg

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност