Close search

Денят на еспресото

Денят на еспресото Днес отбелязваме деня на еспресото Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Днес отбелязваме деня на еспресото.

Това, което прави еспресо, еспресо е неговият метод на приготвяне. Горещата вода под налягане и ситно смляното кафе, създават напитката с неповторим каймак. Каймакът трябва да бъде плътен със златисто-кафяв, а понякога и леко червеникав цвят. Каймакът има сладък вкус, тъй като съдържа концентрирани захари и масла на еспресото. Тялото е средният слой и обикновено е с карамелено-кафяв цвят. Дъното на еспресото е известно като сърцето, то трябва да е тъмнокафяво. Сърцето съдържа горчивината, така че да осигурява баланс на сладостта от каймака. 

Еспресото направи своя дебют в Италия в началото на 20 век, въпреки че кафето е част от италианския живот в продължение на векове. 

Еспресо любителите дължат своята благодарност за вкусна напитка на италианската компания Luigi Bezzera. Именно там откриват,че добавянето на пара с налягане при приготвяне на кафето води до по-силният му ефект, аромат и вкус. 

Напитката, произведена от машината в крайна сметка ще стане известна като еспресо, което означава „бързо” на италиански. За съжаление, Bezzera не е толкова талантлив в маркетинга и продажбите, както в проектирането на машината. Няколко години по-късно през 1905 г., Desidero Pavoni купува правата на машината от Bezzera и ги патентова. Така еспресото поплучава своята популярност.

Първоначално кафе машините са имали професионално предназначение, а по-късно се пренасят и в домовете на хората. В наши дни, за доброто еспресо са важни 4 неща: правилното смилане на кафе на зърната, еспресо машината, смеската кафе и човекът, който го прави.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност