Close search

Децата ни - на пето място в Европа по затлъстяване

Децата ни - на пето място в Европа по затлъстяване Децата ни - на пето място в Европа по затлъстяване Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Българките, заедно с белгийките, ще са най-затлъстелите жени в Европа през 2030 г.

Ирландия, Великобритания, Албания и Грузия са единствените европейски държави, които ни изпреварват в класацията по затлъстяване или наднормено тегло при децата. Статистиката бе цитирана от информационните агенции в началото на Европейския конгрес по затлъстяване Прага.

Данните за децата до 5-годишна възраст са събрани с участието на Световната здравна организация (СЗО) в 32 държави на Стария континент.

Проблемът е най-голям в Ирландия, където засяга над 1/4 от подрастващите (27,5%), а в следващите три държави надвишава 20%.

България е на пето място с 19,8% пред Испания с 18,4%. На дъното в класацията са Швеция (8%), Белгия (7%) и Чехия (5,5%), а в златната среда са държави като Италия и Франция, съответно с 10,2 и 11,4%.

Друго изследване, представено на конгреса в чешката столица, стига до извода, че по-голяма вероятност да напуснат училище преждевременно има при децата със затлъстяване, отколкото при съучениците им с нормално тегло. 

Вижте още: "Моето дете яде само боклуци" от Несия Ланиадо и Джанфилипо Пиетра

Според прогнози на СЗО за 53-те държави в региона, представени в Прага, до 2030 г. Европа ще бъде изправена пред епидемия от затлъстяване, която ще обхване населението в трудоспособна възраст.

Перспективата е особено песимистична за българките, които според експертите ще са най-затлъстелите, наред с белгийките - 89%.

Резултатите при децата днес извеждат Ирландия на първо място в прогнозите за след 15 години, когато се очаква от наднормено тегло или затлъстяване да страдат почти всички жители на страната

При мъжете това се отнася за 91%, от които 27% ще са затлъстели. За сравнение - данните са 2010 г. сочат съответно 76% с наднормено тегло и 23% със затлъстяване.

Там процентът при жените е по-малък, но и по-тревожен заради темповете - 83% ще са с наднормено тегло спрямо едва 56% през 2010 г., а затлъстели ще бъдат повече от половината (57% при 23% пет години по-рано).

Гърция, Испания, Швеция, Австрия и Чехия са другите държави, където се очаква стремителен ръст по тези показатели. В южната ни съседка например броят на жените със затлъстяване през този 20-годишен период (2010-2030) ще се удвои от 20 на 40%.

Според д-р Лора Уебър от Британския здравен форум за справянето с тези епидемиологични размери няма бързо решение. Тя обаче препоръчва властите да се постараят повече, за да ограничат рекламите на нездравословни храни, както и да направят здравословните храни по-достъпни за населението, пише още bulevard.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност