Close search

Доказано - ракията е полезна

Доказано - ракията е полезна Умерената консумация на ракия повишава концентрацията и намалява нивото на лошия холестерол Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Умерената консумация на ракия повишава концентрацията и намалява нивото на лошия холестерол, показва ново изследване. 

Винаги е съществувало общественото убеждение, че ракията е лековита, но фактът, че питието е полезно за здравето вече е потвърдено от медицински изследвания. Умерената консумация на алкохол влияе благоприятно върху кръвното налягане. 

Хората, които консумират ракия, по-рядко боледуват от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Само една чашка лекува възпаления на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастни натрупвания. При спукване те могат да доведат до инфаркт, а също и до образуване на тромби.

Но в случай на дългогодишно употребяване на алкохол в големи количества, ефектът е обратен. Кръвното се повиша, а много често се стига до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.

Варенето на ракия и пиенето й е традиционно занимание на българина. Самата ракия е влязла във фолклора и обичаите. 

"Руйно вино" и "върла ракия" са традиционните питиета у нас. Ракията се пие изстудена през лятото, със стайна температура, или "греяна" през зимата. Името на питието се произнася и като "рикия". Също се среща и като "ичкия", "пукница" или "скоросмъртница". Слабата, некачествена ракия е "шльокавица" или "пърцуца". Ракията се пие преди ядене, като аперитив.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност