Close search

Домашни лекове при стомашни киселини

Домашни лекове при стомашни киселини Домашни лекове при стомашни киселини Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Състоянието с медицинско название пироза се свързва с изгаряща болка в гръдната област, зад гръдната кост, по протежението на хранопровода и в горната част на коремната кухина. Нерядко, парещото усещане се разпространява и към гърлото, врата и основата на челюстта. Тази болка се причинява от стомашни киселини, навлезли в хранопровода, което силно уврежда неговите покриващи тъкани и предизвиква изгарящото усещане. 

Според медицинската статистика всеки втори страда поне веднъж в живота си от стомашни киселини, пишат от puls.bg.

Усещането често се приема като знак за сърдечна криза, понеже нервните пътища за сигнализация на болка от изброените места са общи с тези на сърцето. 

Причините за пироза могат да са хранително натравяне, страничен ефект от медикамент, прием на прекалено много пикантна храна или метаболитно заболяване. Симптомите обикновено са от леки до умерени, като най-често преминават само със силен дискомфорт продължаващ до един час. Но ако болките са по-силни и продължителни, често се налага приема на антиациди - медикаменти, които намаляват киселинността на стомашния сок и с това възпрепятстват дразненето на стомашната и дуоденалната лигавица.

Някои имат непоносимост към съставките им, а други – като тези с хронични бъбречни заболявания – не бива да ги приемат въобще. Антиацидите могат да предизвикат диария или метаболитна алкалоза, като странични ефекти. Те обаче имат и алтернатива: бананите.

Два банана съдържат достатъчно количество калий – алкализиращ минерал с висока стойност на pH. Колкото по-високо е pH, толкова по-ниска е киселинността за дадена система, което прави бананите потентен антидот срещу киселините. Друг техен компонент кара стомашната лигавица да отделя по-големи количества слуз, която допълнително я защитава от киселините. Най-добър ефект се постига при консумацията на леко презрели банани, понеже съдържат повече калий от зелените.

Студеното мляко пък е богато на калций – друг минерал, който не просто предотвратява натрупването на излишни киселини, но дава възможност на млякото да ги абсорбира, намалявайки зловредния им ефект извън стомаха. Моментално облекчаване пък се получава от температурата – студенината облекчава лигавиците, доскоро обгаряни от киселини. 

Специалисти по гастроентерология предупреждават, че самолечението с домашни средства или антиациди не бива да продължава повече от два, максимум три дни. Всяка по-продължителна пироза може да е сигнал за язва, гастрит или друго заболяване, което изисква лекарска намеса.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност