Чудотворна билкова ракия
Целебното питие помага при настинка, болен стомах, аритмия, главоболие и какво ли още не.
Като легенда в Шуменския край се разказва за една баба, която доживяла 103-годишна възраст без никога да е боледувала и без никога кракът й да е стъпвал при доктор. Вместо лекарства, когато се наложело, възрастната жена се лекувала с вълшебна билкова ракия, пишат от desant.net.
Дойде ли зима, бабата само леко затопляла стаята си, а в леглото лягала да спи между две електрически завивки, като преди това глътвала 30-50 г от чудодейното питие.
Събуждайки се на сутринта, отново изпивала по една чашка половин час преди да закуси. И така доживяла до преклонна възраст.
Марийка Добрева от шуменското село Дойранци имала късмета да научи от своя братовчедка тайните съставки на тази билкова ракия и вече двадесетина години си я прави неизменно, като замества с нея всички лекарства. А този еликсир се оказва, че лекува грип, настинка, кашлица, висока температура, болен стомах, аритмия, язва, главоболие, гърлобол, сърдечни проблеми и какво ли още не. Освен това може да се използва и външно за мазане на болни места по тялото.
Близо 70-годишната днес леля Марийка е известна из целия регион като лечителка. Още като млада тя се запалила по народната медицина, изчела е почти всички книги на тази тема и днес помага на много хора със съветите си.
Билкова ракия може да си приготви и всеки сам вкъщи. В рецептата се използват точно 40 лековити треви, като условието е те да се поставят в спиртния разтвор точно във времето, когато цъфят или в сезона, когато се берат и са най-лековити.
От всички тези билки се взима само по една стиска (колкото може да се задържи в стисната шепа) и тя се пуска в 3-литров буркан, в който предварително е налята 1,5 л домашна ракия – средно силна. От време на време съдържанието му трябва да се разбърква с дървена лъжица.
А ето и списъкът на целебните растения, които влизат в състава на тази рецепта:
глухарче (цвят, листа и дръжки), мента (като цъфне), жълт кантарион (цвят), млади лозови листа, къпина (млади листа), коприва (листа и семе), копър (листа и цвят), кокиче (листа, стъбла, цвят), минзухар (цвят), пелин (питомен, 3 стръка по 1 педя), лешник (листа), касис/френско грозде (листа), магданоз (листа, цвят), слънчогледова пита (2 бр. по-малки разцъфтели пити), дилянка (листа, цвят и корен), маточина (листа, цвят), девесил (листа), хрян (листа, корен), джоджен (листа), американски юзъм/джоджен (листа), слез (цвят), синя жлъчка (цвят), дрян (листа), еньовче (цвят), магарешки бодил (цвят), смокиня (листа), бял равнец (цвят), мурсалски чай (листа, стрък и цвят), индрише (листа), подбел (листа), ягода (листа), вишна (листа), дюля (листа), орех (листа), кестен (листа), босилек (листа и цвят), здравец (листа), котешка стъпка (стрък) и бръшлян (клонки, листа).
След като в ракията се постави и последната билка, сместа се разбърква много добре и се оставя да престои 20 дни. След като мине този срок, съдържанието на буркана отново се разбърква и се прецежда, като растителната маса се изстисква с ръце много добре до последната капка. Отделеният билков извлек се налива в стъклени бутилки и се затваря хубаво.
Вътрешно се приема по 1 с. л. 3 пъти на ден. Както твърди леля Марийка, усещането е невероятно – докато го пиеш, сякаш течността минава през тялото ти като метличка и те почиства, от което ти става много приятно.
Външно се прилага като с ракията се мажат болните места.
Отделно лечителката споделя, че наистина, откакто пие този еликсир, не й се е наложило да взима лекарства. Но пък стриктно гледа да се храни с повече плодове и зеленчуци и включва в менюто си много чесън, лук и риба, а тлъсто месо вкусва само в редки случаи.
2 Коментара
Четирстата билка е ръкията.А Американския джоджен е дивият гйозум