Close search

Копривата - едно от най-добрите лечебни растения

Копривата - едно от най-добрите лечебни растения Копривата - едно от най-добрите лечебни растения Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Веднъж в една беседа по радиото един лекар отбеляза, че копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва. За съжаление това знаят само малцина.

Копривата, като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете, е много полезна. Още в древността тя е била на голяма почит. Албрехт Дюрер (1471 -1528) в нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре към трона на Височайшия. Швейцарският пастор Кюнцле казва в своите статии, че тя отдавна да е изтребена, ако не бе защитена от паренето си. Насекомите и Животните да са я унищожили отдавна.

Веднъж препоръчах на една майка на седем деца, която след раждането на последното си дете се разправяла постоянно с екземи, да пие чай от коприва. След кратко време те изчезнаха, а с тях и главоболието, което тя от същото това време имала.

Насочих я към този чай, тъй като копривата помага при пясък в бъбреците и пикочния мехур и аз предположих,че бъбреците на жената са се развалили от последното раждане. Често пъти бъбречните заболявания се съпровождат от силно главоболие. За много кратко време изчезнаха както екземата, така и болките в главата. Тъй като екземите имат в повечето случаи вътрешен причинител, те трябва да се лекуват отвътре с кръвопречистващи билки.

Копривата е най-доброто ни кръвопрочистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Той лекува също така заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината. И тъй като наред с това той стимулира и ходенето по голяма нужда, се препоръчва особено при пролетно разтоварване.

Откакто зная колко полезна е копривата, за мен стана традиция да си правя едно четириседмично лечение с чай от младите леторасли – веднъж през пролетта и веднъж през есента след втората коситба, когато те се покажат отново навсякъде. Сутрин на гладно, половин час преди закуска, изпивам една чаша и през деня още една до две чаши на глътки. Даже и сутрешният чай трябва да се пие на глътки, за да се усили действието му. След такова едно лечение с чай се чувствам невероятно добре и всеки път имам чувството, че съм в състояние да свърша три пъти повече работа, отколкото иначе. Семейството ми и аз от години не се нуждаем от медикаменти и аз се чувствувам подвижна и млада. Чаят между впрочем няма лош вкус. Пие се без захар, но префинените души могат да прибавят малко лайка или мента за подобряване на вкуса. В народната медицина чаят от коприва се препоръчва като продължаващо седмици лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и при тумор на далака, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви, чревни язви и белодробни заболявания. За да се извлекат полезните вещества, чаят само се запарва. Чай от коприва се пие през цялата година – всеки ден по една чаша за профилактика. Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални екстременти.

На определена възраст вече се намалява количеството желязо в организма. Вследствие на това се появяват състояния на умора и отпадналост, човек се чувствува стар и по-малко трудоспособен. В този случай може да се използува с много голям успех съдържащата желязо прясна коприва. Тя ни помага да преодолеем това критично състояние. След лечение с коприва човек започва сравнително бързо да се чувствува физически по-добре, възвръщат се енергията и творческите му сили, а и външно той видимо разцъфва.

Веднъж при мен дойде млада жена от Урфар – малокръвна и страдаща от стомах и жлъчка. Като постоянно съпътствуващо явление тя имаше и силно главоболие. Препоръчах чай от коприва. След известно време случайно я срещнах. Извънредно щастлива, тя ми разказа колко бързо помогнал чаят от коприва и че цялото семейство вече се насочило към това лечебно растение.

При водянка копривата помага, като изтегля силно водата. Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, тя помага при малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта. Заедно с други лечебни билки копривата се прилага с успех и при левкемия. Ако човек страда от някакъв Вид алергия (тук спада и сенната хрема), трябва в продължение на по-дълго време да пие чай от коприва.

Копривата отстранява предразположеността към заболявания и помага при подагрични и ревматични болести.

Една жена от Айхщет бе лекувана от лекарите от болезнен ишиас в продължение на три години. След шест бани на цялото тяло с коприва (по 200 г билки на баня) в течение на половин година изчезнаха всякакви болки.

Преди известно време се запознах с една около 50-годишна жена, която поради рядката си коса била принудена да носи перука. По този начин и последните наченки на коса бяха напълно излинели. Препоръчах да си мие главата с отвара от прясна коприва и допълнително към това и с отвара от корените на копривата. Тя последва съвета ми и с всяка измината седмица можеше да се види как косата се възстановява и започва гъсто да израства. Особено благотворна за всякаква коса е тинктурата от коприва, която човек може много лесно сам да си приготви от корените на копривата, изровени през пролетта или есента. Самата аз си масажирам всеки ден с тази тинктура кожата на главата, взимам я със себе си даже когато тръгна да пътувам или изнасям някъде доклади. Косата става пухкава, гъста, еластична и с хубав блясък.

Копривата оказва отлична помощ и при стесняване на съдовете. На някои хора, които страдат от това, би могло да им се спести едно ампутиране на крак ако навреме започнат да си правят бани на стъпалата с корени от коприва.

Всеки спазъм, без значение откъде идва, говори за смущения в кръвоснабдяването. В този случаи се препоръчват миене и бани с отвара от коприва. Това важи особено за стеснявания на околовръстните артерии на сърцето. Горната част на тялото се надвесва над ваната и с хладка отвара от коприва се мие сърдечната област, като същевременно се и масажира леко.

Една 51-годишна жена от Бавария се измъчвала цели 28 години от една фистула, като през Всичките тези години тя имала неописуеми болки. Според консултирания по този повод професор, една операция била съмнителна, тъй като фистулата се намирала върху скулата на лицето. През 1978 г. тази нещастна жена се обърнала към един практик-врач, който се отнесъл с голямо разбиране. Той предписал сурова храна, лечебно дишане и психо-кибернетика. Положението станало по-поносимо, но излекуване не настъпило. През март 1979 г. тя започна да събира първата прясна коприва и всеки ден да пие по три чаши чай от нея с по една чаена лъжичка шведска горчивка вътре. Тя ми пише: “След точно 14 дни фистулата на бузата ми зарасна и вече нямах абсолютно никакви болки. Така е и до ден днешен’ (28.11.1979 г.).

С радост чувам непрекъснато как много хора са изпитали на собствен гръб лечебната сила на копривата. Така неотдавна една жена ми писа, че месеци наред пиела чай от коприва и не само че изчезнали всякакво изтощение и умора, въпреки тежката ежедневна работа, но и гнойният мазол, който й причинявал болки чак до бедрото и до чието лечение тя все не стигала поради прекомерна заетост. Изчезнала и гъбичка под нокътя, за чието оперативно отстраняване в болницата тя все не можела да се реши. Ето как може да помогне добрата кръвопрочистваща и кръвообразуваща коприва, която не може да бъде нахвалена. Друга една жена ми писа, че благодарение на копривата се излекувала от дългогодишна, много мъчителна екзема. Такива писма са радостни моменти в моя Живот. Те ме убеждават, че на добрите ни лечебни билки може да се разчита за каквото и да бъде.

Веднъж при мен дойде разплакан възрастен човек. Преди три години той се бил разболял от грип. Оттогава урината му била тъмнокафява и той страдал от непоносимо главоболие. Не помогнали нито многото хапчета, които му предписали, нито инжекциите (последните от които в главата). Точно обратното – главоболието ставало все по-коварно и той вече бил на прага на самоубийството. Аз му вдъхнах кураж и му препоръчах прясна коприва – по два и половина литра чай от нея, разпределени през деня. След четири дни той ми съобщи по телефона, че главоболието му напълно изчезнало, а след време ми предаде по една жена, че в момента се чувствувал по-здрав, отколкото преди грипа. Използувайте и вие пресните млади леторасли на копривата, особено през пролетта, и си правете с тях лечение за прочистване на организма! Ще има да се маете на благотворното му въздействие.

Една сестра от Елизабетския орден в Клагенфурт също се вслуша в съвета ми и остана изненадана от успеха. Петна, които не искали да заздравеят, които се били появили в областта на корема и кръста и предизвиквали силен сърбеж, благодарение на чая от коприва и чернодробна диета изчезнали след много кратко време. При друг един подобен случай чаят от коприва помогна също така бързо.

В едно писмо от Делах в Кернтен имаше следният пасаж:

“Бог да Ви благослови за неоценимата помощ, която ми оказахте чрез Вашите съвети. През продължилото ми 19 години заболяване бях в много неврологични болници из цяла Австрия. Нито един лекар обаче не можа да ми каже какво ми е всъщност, а да не говорим да ми помогне. Една седмица пих чай от коприва и като по чудо болестта изчезна, сякаш никога не бях я имала”.

От посочените факти се вижда колко бързо могат да помогнат лечебните ни билки. Но все пак само една чаша чай на ден не е достатъчна – при тежки заболявания трябва да се изпиват минимум два литра на глътки.
Една, работеща в търговията жена ми каза, че при излети, пътувания и командировки си носи термос с чай от коприва. Тя бе напълно убедена в ползата от него. Той не само утолява много добре жаждата, но и освежава човек и премахва всякаква умора.

Искам да обърна особено внимание на още нещо: При ишиас, лумбаго и възпаление на нерв на ръцете и краката се натриват съвсем леко местата, където боли, с прясна коприва. При ишиас например прясното растение се прекарва съвсем бавно по външната страна на краката, като се започне от кокалчето и се върви към ханша, и оттам по вътрешната страна на крака надолу до петата. Това се повтаря два пъти и накрая се минава от ханша надолу през седалището. По подобен начин се процедира при други пострадали места. Най-накрая съответните места се напудрят.

Не трябва ли да благодарим на Бога за тази му милост да ни дари с такова едно чудодейно растение? В нашето забързано време хората минават покрай него, без да му обърнат внимание и посягат към болкоуспокяващите средства с пълни шепи. Често пъти обаче в действителност помагат нашите добри, за жалост потънали в забрава, лечебни билки.

Накрая бих желала да разкажа още един случай, който силно ме впечатли. В нашето градче се запознах с възрастна жена, която ми разказа, че лекарят бил констатирал силни вегетации на рак в стомаха. Поради напредналата си възраст тя не можела да се реши на операция. Тогава някой я посъветвал да пие чай от коприва и тя всеки ден отивала в градината, където тя растяла обилно покрай оградата, и си набирала една шепа. Когато след известно време жената отишла при лекаря, той попитал учуден: “Е, оперирахте ли се? Ама белег не се вижда! Вегетациите били напълно изчезнали и старата жена можеше още да се радва на здрави старини. Ние обаче не бива да докараме нещата чак дотам. Никога не може да се образува нещо злокачествено, ако ние не само уважаваме добрата ни коприва, но и си Взимаме през определен период от време от чудесната сила под формата на чай.

Още един добър съвет: Започнете още днес лечение с коприва! Изсушените билки ги има във всяка аптека или билков магазин. Нека лечебните ни растения навлязат отново в нашия дом! Въоръжете се през пролетта с ножица и ръкавици и се отправете към необятната Божия природа! Голяма радост е човек сам да си набере коприва под Божието свободно небе. Опитът сочи, че колкото по-прясно се употреби тя, толкова лечебният успех е по-голям. Мислете обаче и за зимен запас, за който най-добре е да берете майска коприва. Радвайте се, че можете сами да направите нещо за здравето си!
Един читател от Вестфалия пише: “Съседът ми използува копривата и за унищожаване на паразитите и Вредителите в градината му. Той сипва голямо количество коприва в бидон с вода, който побира около 300 литра (но може и по-малко количество да се накисне) и я оставя доста бреме да се изсмуква от Водата. С тази Вода той полива непрекъснато насажденията си, които така предпазва от паразити, без каквито и да било химически вещества. Даже и в морковите вече не се появяват червеи!
От друга страна обаче някои селски стопани стигат чак дотам, че пръскат с препарат против бурени растящата по окрайнините на чисти гори и зелени ливади, далече от пътища и други замърсители, коприва. По този начин Вредните за човека отрови стигат чак до недокоснати горски кътчета. Те не отчитат, че така те унищожават също птици и насекоми. Много селяни вече не отделят време за косене на коприва. Колко слепи сме станали ние хората!

Приложения:

Запарка на чай: Една препълнена чаена лъжичка само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.

Тинктура от коприва: Корените, изровени през пролетта или есента, се измиват и изчистват с четчица, нарязват се на дребно и се напълват в бутилка до гърлото. Заливат се с 38 до 40 %-това житна ракия и се оставят 14 дни да престоят на някое топло място.

Бани на краката: По две препълнени шепи добре измити, с четчица изчистени, корени и прясна коприва (дръжки и листа) се накисват и оставят да пренощуват в 5 литра вода. На следващия ден се слагат на печката, докато водата заври. След това при температура, колкото може да издържи човек, в нея се накисват краката в продължение на 20 минути. През време на банята копривата остава във водата. Тази баня, затоплена отново, може да се използува пак от два до три пъти.

Миене на главата: 8 до 10 препълнени шепи прясна или изсушена коприва се слагат в 5-литрова тенджера със студена вода и на слаб огън се оставят бавно да кипнат. Оставят се 5 минути да покиснат. Ако се използуват корени от коприва, тогава се накисват две препълнени шепи в студена вода и се оставят да пренощуват, на следващия ден се загряват, докато водата заври и след това се оставят 10 минути да се изкисват. За миенето на главата е добре в този случай да се използува сапун за пране.

Използван източник:

МАРИЯ ТРЕБЕН - “ЗДРАВЕ ОТ АПТЕКАТА НА ГОСПОД”
Набор ЕФ “Хоризонт – АА” Печат “Полинрипт” — Враца
Превод Лариса Фишер

и biozemedelie.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност