Close search

Газираните напитки увреждат гените ни

Газираните напитки увреждат гените ни Газираните напитки увреждат гените ни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Натриевият бензоат нанася значителна вреда на генетичния код, заявява Питър Пайпър, професор по молекулярна биология и биотехнология от университета на Шефилд, Великобритания, който е проследил влиянието на това вещество върху клетките на живите организми.

Според Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент на консервантите, използвани в производството на повечето газирани напитки, не унищожава частите от ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например болестта на Паркинсон.

Натриевият бензоат се използва като консервант не само в газираните напитки, но и в някои колбаси, например в кренвиршите.

Учените сравнително отдавна установиха връзката на натриевия бензоат с раковите заболявания. Когато той се съедини с витамин С в клетките, се образува бензол, който е канцерогенно вещество.

Анализът на най-популярните газирани напитки, проведен от Агенцията по стандартизация на хранителните продукти (FSA), показва повишено съдържание на бензол в редица продукти, които в последствие бяха спрени от продажба.

Действащите предписания на FSA и властите на Европейския съюз позволяват използването на натриевия бензоат в хранителните продукти, но работата на Пайпър (финансирана от правителствени организации) вече предизвика реакция и са взети мерки за по-подробно проучване на това вещество, съобщава Би Би Си.

Източник: woman.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност