Доматът - родственик на плодовете и цар на зеленчуците
От малки ни учат, че доматите са зеленчуци. Така е и в детската песничка: "Зеленчуци който не яде.....а доматът червеней". Затова вероятно на повечето хора ще се стори странно, че от ботаническа гледна точка, ги причисляват към плодовете и ги свързват в родство с малините и къпините.
Пренесени са в Европа от Южна Америка през 16 век от испанските колонизатори. Първоначално са отглеждани като декоративно растение, защото е битувало мнението, че плодовете им са отровни. Едва по-късно навлизат в кулинарията и поради по-слабата си захарност, се сервират заедно със зеленчуците. Оттам идва и учудването на повечето хора, когато им споменеш, че технически учените го причисляват към плодовете.
Захарността му може и да е по-слаба от тази на повечето плодове, но със сигурност не е и много ниска. Иначе няма как да се обясни фактът, че съседът ми на село вари ракия от домати в края на сезона, когато е приключил със затварянето на консервите. Както знаете не може да се получи ферментация, ако плодовете, които се ползват нямат захарност.
Аз лично съм свидетел и как сестрата на баба ми вареше мармалад от зрели домати. Спомням си, че много се изненадах. А моя приятелка ми спомена, че обожава сладко от малки зелени доматчета. Това са някои нагледни примери за двойнствения характер на червените плодове.
Доматите са доста разнообразни като форма, големина, дори и цвят (има жълти, розови, червени и зелени). Първоначално са били малки като коктейлните доматчета, а след това са култивирани и по-големи сортове, достигащи до 1 кг. и нагоре.
Вкусовите качества на този зеленчук (плод) са ненадминати. Той е прекрасно допълнение към супи, от него стават чудесни заливки и сосове. Той е и основа за много класически салати.
Доматът няма богат минерален състав, но съдържа провитамин А, витамин С, витамини от В група и мощният антиоксидант ликопен. Последният има свойството да неутрализира агресивните молекули кислород - свободните радикали, които увреждат тъканите ни. Хубавата новина е, че ликопенът се усвоява по-лесно, когато е подложен на топлинна обработка, така че доматите са полезни дори консервирани и сготвени.
Почти не познавам някой, които да не обича домати. Е, с едно изключение. Имам приятел, които направо ги ненавижда, но понеже това негово отношение към вкусните червени плодове е изключително рядко, в компанията ни вече има цяла поредица от майтапи и вицове на тази тема.
Източник: Теодора Дончева, zdravduh.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook