Close search

Домати срещу висок холестерол

Домати срещу висок холестерол Австралийски учени твърдят, че ликопенът, съдържащ се в доматите, може да понижи нивото на холестерола в кръвта. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Австралийски учени твърдят, че ликопенът, съдържащ се в доматите, може да понижи нивото на холестерола в кръвта. Помагат не само пресните, но и консервираните домати, както и доматеното пюре.
Изследването обхваща 700 души с подобни нива на холестерол, разделени на две групи - едната група приемала лекарства от семейството на статините, а другата - домати. Изводът е, че ликопенът от доматите и статините намаляват лошия холестерол еднакво - с 10%.

За да се стигне до този лечебен ефект, е необходимо всеки ден да се консумират 25 мг ликопен - количество, което се съдържа в 100 г доматено пюре или в 300 мл доматен сок. Решението изглежда достъпно, но бързо може да ни омръзне това еднообразие. Затова трябва да включим и други продукти, които съдържат ликопен. Това са плодовете и зеленчуците с оранжев и червен цвят. Ликопенът е от семейството на каротиноидите, които са антиоксидантни пигменти и дават тези два цвята на растителните продукти. Най-богати на ликопен са динята, грейпфрутът, папаята.

Специалистите препоръчват колкото е възможно по-честа консумация на домати под различни форми и на други растителни храни, богати на ликопен. Те трябва да се съчетават с други оръжия срещу холестерола като зехтина, бобовите растения, чесъна, орехите и други.
Ликопенът има допълнителни положителни ефекти върху организма - той предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи, помага срещу хипертонията и има противораково действие, особено против рака на простатата.

Източник: media.framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност