Close search

Есенни плодове за здраве и хармония

Есенни плодове за здраве и хармония Редица есенни плодове и билки могат да ни помогнат да сме по-здрави и по-динамични през идващия сезон Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Редица есенни плодове и билки могат да ни помогнат да сме по-здрави и по-динамични през идващия сезон. 

Много ценни през есента са кестените

Според народния лечител Петър Димков "тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година".

Познати на Димков твърдят, че той непрекъснато носел в джобовете си по няколко кестена. Бил убеден в благотворното им влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система. Сега се приема, че плодовете на кестена са естествени успокоителни.

Можем с целебна цел да си държим под възглавницата 5-6 кестена. Прави се и възглавничка от двоен тензух, в която се зашиват кестените. 

За да са лековити, плодовете на кестена трябва да се берат през септември и октомври. Тогава съдържат в най-голяма степен полезни съставки – дъбилни вещества, мазнини, витамини, особено С, В и К. Неслучайно кестените са признато средство срещу болка и възпаление. Те лекуват и трудно заздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване.

Следват дренките

Ако си мислите, че дренкатае само червено плодче, трябва да знаете, че дрянът е все пак дърво, при това много жилаво. Слави се още с това, че е първото дърво, което цъфва в България, но и което последно зрее. В България расте най-вече в широколистните гори, но спокойно може да го отглеждате и в домашни условия. Листата на дървото са зелени, наесен се обагрят в червено и изглеждат много живописно под лъчите на отслабващото есенно слънце

Плодовете на дряна – дренките, имат стипчив вкус и узряват късно през есента. Следва да се берат в сухо време, при желание могат да се сушат за бъдеща употреба, понеже мокри лесно плесенясват и загниват.
Дренките имат силни бактерицидни свойства, а по съдържание на витамин С се доближават до шипките. В народната медицина с отвара от дренки се лекува простуда и треска, а с отвара от листата на дряна – стомашно-чревни болести. Плодовете и кората имат диуретични, затягащи, кръвоспиращи, противовъзпалителни, температуропонижаващи и противоанемични свойства.

Шипките са изключително полезни

Плодовете на шипката "оправяли" ситуацията при скарани семейства и укрепвали имунната система, твърди народната медицина. Някои лечители приемат, че в узрелите плодове на шипката е съсредоточена "добрата магия на изцелението". Науката отдавна е показала колко пъстро е витаминното богатство на това растение. 

Най-значителни са количествата на витамините – С, Р, А, В12. Те са нужни за доброто протичане на редица биохимични процеси в организма. Съдържащият се в шипката пектин влияе върху функциите на лигавицата в стомаха и бронхите. Притежава и способността да подпомага оздравителните процеси. А плодчетата, поради наличието на витамин К, се препоръчват за лечение на заболявания, свързани с чести кръвоизливи. 

Участват още и в билкови комбинации за понижаване на кръвното налягане и укрепване на организма срещу инфекции. Разумно е плодовете на шипката да присъстват в нашето хранене както във вид на мармалади, сокове, нектари, така и под формата на изсушени люспи, шипков грис, шипково брашно, чай. Те са полезна добавка в храненето на деца, подрастващи и възрастни.

Друго полезно растение е есенният минзухар

Известен още като обикновен мразовец или кърпикожух, той е многогодишно растение, което няма нищо общо с минзухарите, които са от семейство Перуникови. 

Както показва името му, цъфти през есента и цветът му прилича на минзухар. За разлика от минзухара обаче е отровно растение. Отличава се от минзухарите по това, че цветовете му са с шест тичинки (при минзухарите са три) и листата му са много по-големи и широки от тези на минзухарите. Листата се развиват през пролетта и началото на лятото. Те имат миризма, напомняща тази на чесън. Листата отмират до цъфтежа на растението. 

Кърпикожухът расте по паркове, градини и ливади. Алкалоидите на обикновения мразовец действат върху асцитните клетки. А токсичността на колхицина се премахва по време на млечнокисела ферментация и тогава вместо отрова се получава лекарство, което може да блокира туморни процеси. Сокът пък от луковиците на обикновения мразовец отстранява брадавици, папиломи и пигментни петна.

Източник: green-bulgaria.eu

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност