Close search

Европа: Континента на кафе почитателите

Европа: Континента на кафе почитателите Европа: Континента на кафе почитателите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Европейците, които традиционно обожават да пият кафе са не само най-големите потребители на кафе на глава от населението, но и са иноватори – в продължение на векове са разработили уникални навици за консумация на кафе.

Кафето е било внесено в Европа от турците през 17 век. Оттогава тази благородна отвара, бива разпространена по целият Стар свят, като първо елита, а след това и обикновените хора са се „влюбили” в чудесните ефекти на кафето. Социалните модели на консумация на кофеиновата напитка се различават в зависимост от историята и начина на живот. И днес, европейците полагат неимоверни услия да запазят традиционните ритуали за консумация на кафе, които са пълна противоположност на тези, практикувани в Северна Америка.

Европейците, като най-големи консуматори на кафе на глава от населението

Съединените щати са най-големият пазар на кафе в света, следвани от Германия, но когато става дума за действителна консумация на кафе, населението на скандинавските страни дава много по-високи резултати, в сравнение с останалите. Един финландец изпива средно по повече от 12 килограма кафе на година, докато на американеца са му достатъчни около четири килограма. И все пак, ако кафето наистина е признато като традиционна в световен мащаб напитка, защо съществуват толкова големи различия в моделите на потребление?

Отговорът се крие в редица исторически, географски и културни фактори. През годините кафето се превърна не просто в традиционна напитка, но и в необходимост за хората от високо развитите западни общества. Положителното му влияние върху концентрацията, както и стимулиращите му ефекти вървят ръка за ръка с модерния начин на живот.

Кафето като необходимост

Днес повече от всякога, модерните работни позиции изискват кандидата да притежава възможно най-високата степен на познавателен потенциал. Между недоспиването и дългото работно време, за да останат нащтрек служителите винаги избират да изпият чаша ароматно и силно кафе. Въпреки, че пиенето на кафе е широко разпространено и се радва на голяма почит, все още съществува ясно разграничение между мотивацията на отделните хора непременно да го консумират.

Европа като цяло е много горда с богатото си историческо наследство и дори и ритуалите за пиене на кафе имат много по-голямо значение на Континента отколкото на другата страна на Атлантика. Ролята на кафе рутуалите е да насърчават социалното сближаване, те затвърждават приятелските връзки между тези, които се събират, за да го консумират заедно. "Хайде да пием по кафе" притежава много повече смисъл, отколкото самите думи. Това е призив, който използват хората, които желаят да се опознаят помежду си, да споделят идеи, за обсъждат всекидневните теми, или просто казано да осъществяват някаква форма на взаимоотношения.

Тези навици са еволюирали в кафенетата, където хората от някогашния елит са обсъждали идеи, докато са пиели чаша горещо кафе. Дори Йохан Себастиан Бах е написал „Кантата за кафето” през 18 век, възхвалявайки напитката, която тогава е била широко популярна сред местните жители. Ефектите на разговора, воден докато се пие кафе са почти неоспорими – пиенето на тази топла напитка със сигурност повишава концентрацията, както и настроението като цяло, спомага диалога и тези, които участват в разговора усещат чувството на удовлетворение.

За разлика от европейците, северноамериканците са по-склонни да си вземат кафе за изпът. Отпивайки кафе от големи картонени чаши по време на движение е запазена търговска марка на съвременния бизнесмен или жена. Тази тенденция произхожда от Съединените щати, където кафето се разглежда по-скоро като потребност на организма, отколкото като предпоставка за социална дейност. Чрез глобализацията обаче, навикът за пиене на „кафе на крак” стана по-често срещан в целия свят, тъй като повечето хора са изложени на американския начин на живот чрез различни културни канали за информация, като филми, телевизия и публикации.

Различни навици за консумация на кафе

Що се отнася до въпроса защо скандинавците пият повече кафе, отколкото италианците или германците, отговорът все още не е известен. Може да се каже, че по-ниските температури и по-кратките дни придават на кафето по-голяма стойност, и в частност на кофеина, който действа като стимулант. Хората, живеещи в южните райони с повече слънчеви дни и по-високи средни температури не се нуждаят толкова много от кофеина. Положителният ефект на слънцето, подобряващ настроението е всеизвестен. В допълнение на това, един от страничните ефекти на кофеина е обезводняването, а този процес не влияе добре на хората, живеещи в по-топлите места, където рискът от дехидратация е по-висок.

Независимо от това, италианците и гърците са известни с техните навици за пиене на кафе. Това показва, че независимо от степента на използване, кафето е широко разпространен продукт в целия свят, продукт, обвързан с местните обичаи и нужди. Финландците харесват кафе от по-леко изпечени зърна, твърдейки, че този вид подготовка на кафето му придава различни нюанси на вкуса и аромата на кафето. Италианците, от друга страна, са известни с това, че предпочитат по-тежкото еспресо, като добавят мляко към кафето си само преди обяд - по-късно се придържат към чистото черно еспресо. Те смятат, че това има положителен ефект върху храносмилането. Югоизточна Европа е съхранила една смесица от турски и италиански ритуали, което е разбираемо с оглед на тяхното географско разположение.

Каквато и да бъде приготвено, кафето изглежда е завладяло мнозинството от култури, дори тези, които традиционно са били известни като потребители на чай. Благодарение на своите приятни ефекти и разнообразие от вкусове, кафето се приема като необходимост сред младите и по-възрастните поколения.

Но въпреки широкото му приемане, трябва да се спомене, че неразделната съставка на кафето - кофеина води до пристрастяване и прекалената му употреба или липсата му може да доведе до редица странични ефекти, далеч не толкова приятни като чаша горещо кафе, споделено с добра компания в кафене.

Източник: resto.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност